PASTORALNE OBAVIJESTI prema prepouci oca Nadbiskupa

PASTORALNE OBAVIJESTI
Prema preporukama oca Nadbiskupa
Od 3. svibnja 2020.

Prema preporuci splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, u crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu redovnici na Dobromu prilagodili smo misna slavlja i pobožnosti našim mogućnostima.

Misna slavlja
Radnim danom: ujutro u 8 sati i navečer u 19 sati.
Nedjeljom i blagdanom: prije podne u 7, 9 i 11 sati, a navečer u 19 sati.

Pobožnosti
Ne obavljamo crkvene pobožnosti, krunicu, devetnice i trodnevnice prije večernje mise.

Ispovijed
Ispovijed u samostanu, a ne u crkvi, samo prije misnih slavlja.

 

Prema odluci Vlade, kojom se dopuštaju vjerska okupljanja, a na tragu preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i prema odredbama biskupa Splitske metropolije, donosimo sljedeće pastoralne obavijesti:

Molimo vjernike se do daljnjega suzdrže od dolazaka na svete mise, ako su starije i bolesne osobe; ako su osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća s disanjem, kratkoga daha; ako su osobe s kroničnim bolestima poput bolesti srčanožilnog ili dišnog sustava, šećerne bolesti, malignih bolesti; ako su osobe koje su pod rizikom da su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogle biti zaražene s COVID-19 ili su u samoizolaciji.

Sve mise slavit ćemo bez homilije i pjevanja, kako radnim danom tako i nedjeljom, svetkovinom i blagdanom. 

Ispred crkve, uz crkvu i u hodniku župnoga ureda, ispred samostana, u samostanskom hodniku i kapeli, postavili smo razglas da vjerenici mogu slušati misu izvan crkve, uz držanje mjera fizičkog razmaka.

Crkvena vrata ostaju otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku. U crkvi se mora održavati potreban fizički razmak.

Posude za blagoslovljenu vodu (krsnice) na ulazima i dalje ostanu prazne.

U crkvi smo označili predviđena mjesta za vjernike koja moraju biti međusobno udaljena najmanje dva metra u svim smjerovima; za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da jedni od drugih budu odvojeni dva metra.

Poslije svake mise obavit ćemo dezinfekciju i prozrači crkvu.

U obredu pružanja mira ne koristi se gesta pružanja ruke.

Za vrijeme pričesti molimo vjernike da ostanu na svojim mjestima, a svećenik će doći do njih. Podjela svete pričesti vrši se isključivo na ruku. Djeci se ne stavlja križić na čelo.

Za vrijeme svete mise ne skupljamo milostinju, a vjernici mogu ostaviti svoj prilog nakon svete mise u škrabicama na zidu ili u košaricu pri izlazu iz crkve.

Pojedinačna ispovijed može se obaviti u samostanu, u velikoj dvorani u prizemlju, a ne u crkvi. Zato molimo vjernike, koji čekaju ispovijed, da drže potreban fizički razmak.

Crkva je otvorena za osobnu molitvu radnim danom, nedjeljom i blagdanom, prije podne od 8 do 12 sati i poslije podne od 17 do 19,30 sati.

Samostanska vratarija ureduje prije podne od 8,30 do 12 sati i poslije podne od 17 do 19,30 sati.

Za Župni ured obratite se na župni telefon: 021/344988

Sve vjernike, koji zbog ove situacije, u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu, dijecezanski biskupi oslobađaju dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi i potiču ih da prijenos svete mise prate putem radija, televizije ili društvenih mreža.

Za sve pastoralne obavijesti obratite se na samostanski telefon: 021/340190, 021/340200 ili na župni telefon: 021/344988

 

preporuka.biskupi