III. uskrsna nedjelja župne obavijesti

NA PUTU S KRISTOM
III. uskrsni tjedan
Obavijest vjernicima

Prema odredbi splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, obaviještavamo naše župljane i štovatelje Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, da ćemo se i dalje pridržavati mjera Ministarstva zdravstva i Stožera civilne zaštite u vezi s naputcima virusne pandemije. Prateći ritam uspona i pada, osjećamo da bismo se mogli uskoro vratiti u svakodnevni život, kako obiteljski i društveni tako i religiozni.

U III. uskrsnu nedjelju, 26. travnja 2020., u crkvi na Dobromu redovnici će slaviti misu u 9 sati bez prisustva vjernika. Crkva je za osobnu pobožnost otvorena nedjeljom od 10 do 17 sati i radnim danom od 8,30 do 17 sati.

Evanđelje ove nedjelje opisuje susret dvojice učenika i Isusa na putu u Emaus. Učenici su se razočarali u Učitelju. Oni su se nadali… a Njega osudili, razapeli… i On je umrno na križu…  i pokopan u grob. Sve su njihove nade tada bile pokopane. I odlučili su se vratiti kući. Napustili su Jeruzalem, i Hram. Dok su, tužni i ojađeni, prepričavali nemile događaje, pridružio im se još jedan Suputnik. I oni će Njemu… A On će njima… riječ po riječ. I još mu rekoše: Zbuniše nas i neke naše žene… da su bile u praskozorju na grobu… i da je Učitelj uskrsnuo od mrtvih. A On će njima: O bezumni, i srca slaboga pamćenja… I poče im otkrivati Pismo i Proroke. Sve dok nisu došli do kuće. A On htjede dalje… A oni Njemu: Ostani s nama, zamalo će večer i dan je na izmaku. Uđe s njima u kuću, sjede za stol… Uze hruh, blagoslovi… I iščeznu im iz vidokruga. A oni rekoše jedan drugomu: Zar nam nije srce gorjelo dok nam je kazivao Pisma i Proroke. Vratiše se nazad u Jeruzalem, k učenicima. I bijahu sretni. I nastaviše živjeti svoju vjeru…  

I mi smo, dragi vjernici, ovo dana svi naveliko zbunjeni. Možda i djetinjasto razočarani u našega Papu, u našega Nadbiskupa, u naše župnike. Ništa to nije čudno (to je naravno, prirodno); u nama, kad-tad, proradi djetinja(sta) vjera. I u svojstvu djeteta, vjerničkoga djeteta, Božjega djeteta, žalimo se roditeljima, vjerničkom ocu i vjerničkoj majci (Papi, Nadbiskupu, Župniku, svećenicma, redovnicima, redovnicama…). Žalimo se, da za nas, kao djecu, ovo nije dobro stanje. I izazivamo našega Papu, našega Nadbiskupa, naše župnike… da nam pomognu (da otvore crkve i da zajedno slavimo mise i primamo sakramente). U oca i majke srce je osjećano, zapamtimo, ali razum, za dobro djece, mora prevladati (a ne osjećaji). Shvatimo, dragi vjernici, i naš Papa plače, i naš Nadbiskup plače, i naši župnici plaču… ali, bolje je za nas, nas vjernike, da ne vidimo suze svojih duhovnih očeva i majki (jer će naš još više boljeti trenutni događaji). Molimo, stoga, dobroga Boga, Gospodara svega stvorenoga, da svojemu sluzi malom virusu, korona virusu, Covidu-19, naredi da se povuče u svoje stanište, da mi možemo izići na svjetlost novoga dana i zajedno slaviti Oca našega koji živi s nama, u Čovjekovoj Zemlji. Amen.