Proslava GodZ 21. 11. 2017.

PROSLAVA SVETKOVINE ČUDOTVORNE GOSPE OD ZDRAVLJA

U utorak 21. studenoga 2017.

Na dan Svetkovine, kako smo najavili u župnim obavijestima, plakatima, prigodnoj knjižici, kao i na webice, otvorili smo crkvu i samostan u 5,30 sati. Od tada smo u crkvi slavili dvanaest misnih slavlja i započeli cjelodnevno pojedinačno ispovijedanje naših hodočasnika do 21 sat u prizemlju samostana.

Bilo je uistinu promatrati neobičan prizor kada su naši vjernici, u redu jedan po jedan, dostojanstveno prilazili ispovjedaonicama. Svaki vjernik, nakon ispovijedi, dobio je Gospinu sličicu s molitvom kao uspomenu. Samostanska obitelj, uz pripomoć braće s Trstenika, župnika katedralnoga dekanata i župnika samostanskoga okružja kao i braće iz obližnjih samostana, uspjela je ispovjediti sve hodočasnike. Uistinu, i danas se pokazalo da je franjevačko marijansko svetište na Dobromu «ispovjedaonica grada Splita i okolice».

Od prve mise u 6 sati do zadnje u 20,30 sati tekla je «hodočasnička rijeka» prema svetištu Čudotvorne Gospe od Zdravlja. Lijepo vrijeme pogodovalo je i za «staro i mlado» da se dođu pomoliti Dobroj Majci na Dobromu.

Prvu misu u 6 sati predslavio je gvardijan Svetišta fra Jakov Begonja, u 7 sati urednik lista Marija fra Petar Lubina, u 8 sati župnik fra Ante Udovičić, u 9 sati fra Ante Jurić, u 10 sati ekonom Provincije fra Josip Gotovac.

U 11 sati svečano misno slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji su sudjelovali: provincijal Franjevačko provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Jakov Begonja, župnik fra Ante Udovičić, župnici splitskih dekanata. Među vjernicima su bili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, dožupan Luka Brčića i savjetnik Dragan Brtan.

Nadbiskup je u homiliji naglasio kako danas «nosimo u sebi zahvale i prošnje za sebe i svoje najmilije, za naš narod i domovinu», i da smo došli moliti Gospu «da nas ohrabri u našim tjelesnim poteškoćama i duhovnim krizama, da nam učvrsti vjeru i povjerenje u Gospodina». Zatim se osvrnuo na poteškoće koje nas terete na koje nailaze kršćanske obitelji. Za vrijeme mise pjevao je župni zbor pod ravnanjem mo. fra Stipice Grgata i s. Zorislave Radić.

Redovnička obitelj je svoje goste nakon mise u 13 sati počastila objedom u samostanskoj blagovaonici.

Poslije podne misu za bolesnike i starije osobe u 15 sati predslavio je fra Josip Čugura, u 16 sati misu i blagoslov djece župni vikar fra Ante Bešlić, misu za obitelj fra Perica Maslać i misu za mlade fra Josip Repeša.

Misu za dobročinitelje u 19 sati predslavio je provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman koji je u homiliji pozvao vjernike da čuvamo kršćanske vrijednosti u današnjem svijetu, osobito u obitelji koju moćnici ovoga svijeta žele uništiti preko raznih deklaracija.

I na kraju, u 20,30 sati, župnik fra Ante Udovičić predslavio je misu zahvalnicu.

Uistinu, i ove godine vjernici su pokazali da je Svetkovina Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu duhovna obnova za Grad i okolicu.