Đakonsko ređenje u crkvi Gospe od Zdravlja

NAJAVA

Đakonsko ređenje u Splitu na Dobromu


U nedjelju, 26. studenoga 2017., u 10 sati, na svetkovinu Krista Kralja, u crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misno slavlje za vrijeme kojega će zarediti nove đakone.

 

Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije:

Don Stanko Kaćunić 

Don Danko Kovačevića 

 

Na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja:

Fra Frane Bosnić 

Fra Dejan Međugorac

Fra Jerko Kolovrat

Fra Ante Prološčić 

Fra Milan Sladoja

Fra Toni Šimunović Erpušina 

 

Na naslov Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM

Fra Marko Dokoza 

Fra Ante Gavranović

 

Đakonsko liturgijsko odlijelo


U misnom slavlju đakonovo liturgijsko odijelo sastoji se od albe, koja je u pojasu zategnuta pascem, preko koje se stavlja štola i to tako da se stavi preko lijevog ramena a priveže o desnom boku. Preko štole đakon odijeva dalmatiku. Štola i dalmatika prilagođene su odgovarajućoj liturgijskoj boji koja ovisi o liturgijskom vremenu i uvijek je jednaka liturgijskoj boji svećeničkoga misnoga ruha.

 

Obred ređenja


Obred ređenja đakona obavlja se za vrijeme misnoga slavlja. Nakon evanđelja biskup prvo pita odgovorne jesu li oni koji će biti promaknuti u đakonat vrijedni službe, a nakon kraće pauze, biskup objašnjava dužnosti đakona, dok oni ostaju klečati ispred oltara. Kada biskup završi s govorom, đakoni se prostiru ničice, dok se pjevaju molitveni zazivi Svih svetih.

Nakon toga slijedi obred ređenja. Biskup pruža desnu ruku i stavlja je na glavu svakog ređenika govoreći: Primi Duha Svetoga za snagu, odupri se đavlu i njegovim iskušenjima, u ime Gospodinovo.

Zatim biskup uručuje oznake reda đakonima koji su ga primili kao znak razboritosti, štolu i dalmatiku, uz posebnu molitvu koja izražava njihovo značenje. Konačno, biskup pruža kandidatima knjigu Evanđelja govoreći: Primite moć čitanja Evanđelja u Crkvi Božjoj, u ime Gospodinovo! I tako đakon od tada djeluje kao poslužitelj Riječi, služitelj Knjige, navjestitelj Evanđelja.