Gospina slika

Slika Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu

Slika Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, ulje na platnu, 45 x 59 cm, dar je god. 1731. hrvatskoga pjesnika i mučenika fra Filipa Grabovca. Rad je nepoznatoga umjetnika mletačke barokne škole 18. stoljeća.

U prigodi proslave 200. obljetnice Gospine pomoći Splitu i blagoslova temeljnoga kamena za novu crkvu, 21. studenoga 1931., slika je postavljena u novi barokni okvir i nakon posvete crkve,  21. studenoga 1937., premještena na pokrajnji oltar u zapadnoj pobočnoj lađi gdje se i danas nalazi.

Ogrnuta tamnomodrim plaštem, Gospa je prikazana u crvenoj haljini sa zlatnim velom na glavi. Duge i široke obrve i otvorene oči kriju patnički pogled. Kosi nagib lijevoga ramena odaje nježnost Majke koja grli Sina.

Odjeven u crvenu haljinu sa smeđim ogrtačem, Isus se umiljato privija u Majčinu naručju. Dok mu je lijeva ruka opuštena, desnu prislanja na Gospin vrat kao da je želi utješiti. Zapravo, znajući sudbinu Sina, Majka se obraća svojim štovateljima: Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Odnosno, priljubljen uz Majku, Isus se, kao Ivanu pod križem, obraća nama: Vjerniče, evo ti Majke.  

Sjetna igra Majke i Djeteta osobito je došla do izražaja u priljubljivanju obraza i u zajedničkom pogledu prema vjernicima.

A mi njoj, Dobroj Majci na Dobromu, Čudotvornoj Gospi od Zdravlja, koja u naručju drži našega Otkupitelja, recimo svoju iskrenu molitvu: Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *