SUDADMJA 2023.

SUDADMJA 2023.

SVE NA VEĆU SLAVU BOŽJU!

U nedjelju 7. svibnja 2023. sv. Dujam 
Misno slavlje: ujutro u 7, 8, 9, (mise u 10 i 11 sati ne slavimo) i navečer u 19 sati.
Prije večernje mise u 18,30 sati: Gospina krunica i pohvale.
Ispovijed u samostanu: ujutro od 7 do 9,30 sati i navečer od 18,30 do 19,30 sati.


U 10 sati procesija od katedrale Sv. Dujma do oltara na Rivi i svečano misno slavlje
predvodi apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić

Jeka Kristovih riječi nije, sigurno, prestala odjekivati u dušama učenika, kada su, poslušni njegovoj zapovijedi, krenuli putovima svijeta da bi naviještali Radosnu vijest. Išli su iz jednoga grada u drugi, iz jednoga kraja u drugi, te se trudili biti u službi Kraljevstva nebeskoga,
Tu svijest prenijeli su i na svoje učenike: također i na one, koji su prvi prešli preko Jadranskoga mora, donoseći Evanđelje u rimsku Dalmaciju. Vjera se tako počela širiti među naše pređe, koji su je potom predali nama.
Blagdan sv. Dujma, zapravo je naša zahvala za krštenje koje su primili naši pređi. Sjećanje na to budi živi osjećaj zahvalnosti Božjoj Providnosti za dvostruki dar: prvo za dar poziva na vjeru, i drugo za plodove vjere koji su dozreli u našoj kulturi i u našim običajima.
U životu sv. Dujma, osjećamo jeku apostolske čežnje cijeloga jednoga života. U trenutku kad je došlo vrijeme njegova mučeništva, zasigurno je uzdahnuo: Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Ovo je istodobno i svjedočanstvo i oporuka. Gospodin je stajao uza njega, on ga je krijepio da se po njemu razglasi Poruka te je čuju svi narodi.
Mi danas, u trećem tisućljeću, moramo nastaviti evangelizaciju propovijedanja Radosne vijesti, koja je istodobno i Božja i ljudska, oslanjajući se na Gospodinovu snagu. S pravom, dakle, govorimo o potrebi nove evangelizacije: nove s obzirom na način, ali uvijek iste što se tiče istine, koju valja navješćivati. Nova je evangelizacija golem zadatak: sveopći s obzirom na sadržaj i odredište, praćen potrebom prilagodbe različitim zahtjevima pojedinih krajeva.
Zato slavimo blagdan sv. Dujma, svjesni, da Crkva u našoj katoličkoj zemlji zna, uz Božju pomoć, ispravno prepoznavati zahtjeve i zadatke nove evangelizacije na sinodalnom putu, te evanđeoska nastojanja usmjeravati u pravome smjeru.
Odluka naših otaca, da prihvate vjeru sv. Dujma, vjeru koju su propovijedali i ispovijedali sveti apostoli, odigrala je glavnu ulogu u vjerskoj i građanskoj povijesti naše nacije. To je bio događaj od presudnoga značaja za Hrvate, jer smo otada s velikom spremnošću prihvaćali Kristovo Evanđelje.
Stoga su Dujnovi vjernici u hrvatskim krajevima i danas pozvani dati novo lice svojoj domovini, posebno se zalažući da se u društvu ponovno učvrste etičke i moralne vrijednosti, što su ih potkopali prijašnji totalitarizmi i nedavno ratno nasilje. Ta zadaća zahtijeva veliku snagu i odlučnu volju.
Neka, preko zagovora sv. Dujma, Gospodar povijesti primi naše prošnje što ih uzdižemo s ove zemlje hrvatske, i neka usliši molitve onih koji ispovijedaju sveto ime Božje i ištu da ostanu vjerni Velikomu krsnom zavjetu svojih pređa.
Pomolio se da naš puk, nošen vjerom u Oca i Sina i Duha Svetoga, zna izgrađivati vlastitu budućnost na starim korijenima koji potječu još od apostolskih vremena! Amen.