SVETI DUŠNI DAN duhovna misao

DUŠNI DAN SVIH SVETIH
Duhovna misao

Na svetkovinu Svih svetih i na blagdan Dušnoga dana spominjemo se svih naših predaka – rodbine i dobročinitelja, prijatelja i znanaca, svih onih koji su otišli pred nama, obilježeni stvaralačkom svetošću, a sada gledaju Boga licem u lice, a nama su ostavili da mi uživamo njihove trude, odnosno da koristimo plod rada njihovih ruku.
Stoga, svetkovinu Svih svetih i blagdan Dušnoga dana možemo nazvati da je to spomen na naše vjernike ili spomendan svetosti naših preminulih. Ovo dana, uistinu, s ljubavlju se spominjemo onoga što oni jesu, koji su otišli ispred nas, da nas dočekaju. Bili su ljudi koji su, iz dana u dan, da bi nama bilo bolje, živjeli svoju svetost. Zato su oni nama putokaz do življenja svetosti.
Svetost se ne postiže ni na kraju životnoga vijeka, niti jednim činom, niti odjednom, a niti samim činom proglašenja. Svetost se, kako znamo, živi iz dana u dan, izgrađuje iz časa u čas; svetost se, kako znamo, prenosi od starijih i predaje mlađima, kako bismo Božji dar osobno umnožili i drugima darivali.
Dok na svetkovinu Svih svetih i na blagdan Dušnoga dana zahvaljujemo onima koji su nam podarili svetost života, sjetimo smo se, njima kao zahvalnicu, da smo i mi sami dužni drugima podariti našu životnu posvetu.
Tako se, slikovito govoreći, životni lanac svetosti neće na nama prekinuti, a sveti vijenac zahvalnosti i dalje će se plesti na izgradnju zajedničke svetosti, prema želji našega Stvoritelja, koji nas je pozvao da budemo sveti, jer je i on Svet.
Na svetost nas je pozvao i naš Spasitelj i Otkupitelj – Isus, kako nam je pokazao u svojim blaženstvima.
Iako različita, Isusova blaženstva navode nas na življenje svetosti. Ako ne ćemo biti uvijek ožalošćeni niti obespravljeni, ili nas ne će uvijek proganjati i ismijavati neistomišljenici, uvijek možemo biti krotki, milosrdni i mirotvorni…
A pogotovo, uvijek možemo biti svjesni da smo, kao ljudi, s ograničenim vijekom trajanja na ovoj zemlji, ovisnici o pomoći svojih bližnjih. Ali, i da smo, kao slika Božja, iako s ograničenim mogućnostima svetosti, uvijek djeca dobroga Oca koji nas čeka na nebesima, da dođemo u društvo svih onih kojih se ovo dana spominjemo, a otišli su pred nama, obilježeni znakom svetosti, i žive u vječnosti vremena. Amen.