NOVI MODNI DODATAK

NOVI MODNI DODATAK
Stranputica

Zahvaljujući malom Virusu, rođenom od majke Korone, Čovjek je dobio novi modni dodatak.

Do sada smo oko vrata vezali rupce, marame, šalove, kravate, a od sada imamo novi stilski dodatak – maskica.

Što bi rekao Isus, da ga upitamo, kao njegovi vjernici, na ovaj dizajnerski prilog koji moramo nositi i u crkvi? Možda bi nas ovako savjetovao (kao u 29. nedjelju kroz godinu A): Dajte Caru – Carevo, a Bogu – Božje!

Zašto je Isus ovako odgovorio pismoznancima i farizejima, kada su mu postavili zamku, to jest htjeli ga uhvatiti u riječi i osuditi ga? Odgovor je jasan. Htio nas je poučiti da ne iskušavamo ni Cara ni Boga. I da nas Car ne uhvati “u riječi” pa nas optuži pred Bogom. Hm!

Što Isusov odgovor ima s novim modnim dodatkom? Mnogo, puno i previše. Znamo da nam je Car naredio da nosimo maskice. Posvuda, na javnim okupljanjima, sa sloganom: Postanimo odgovorni! I što sad moramo činiti? Kao kršćani želimo nedjeljom poći do Boga, slaviti misu. Da nam ne bi zabranio ulazak u crkvu, dajmo Caru – Carevo, nosimo maskice, rekao bi Isus, da možemo dati Bogu – Božje, slaviti misu!

Bez obzira je li korona međunarodna teorija zavjere protiv čovječanstva; je li virus proizveden u laboratoriju; je li pandemija izmišljena, Isus nas moli da poslušamo njegov savjet. Da Car ne bi rekao: Evo, Učitelju, tvoji vjernici ne slušaju Znanost. A Znanost i Vjera nisu u suprotnosti (kao što nije Car protiv Boga, a ni Bog protiv Cara).

Dakle, poslušajmo Cara da nam ne zatvori kuću Božju. S maskicom, dakako. Neka nam novi disajnerski i modni stilski ures, koliko god izgledao bezličan na našem licu, bude pokora za ove Isusove riječi koje je izgovorio za nas i za naše spasenje: Dajte Caru – Carevo, a Bogu – Božje!