sv. Ante Padovanski

Sveti Ante Padovanski
U subotu 13. lipnja 2020.

Misno slavlje: ujutro u 7, 8 i 9 sati i navečer u 19 sati.
Prije večernje mise u 18,45 sati, lipanjska pobožnost Presvetom Srcu Isusovu: krunica i pohvale.
Nakon večernje mise blagoslov djece i cvijeća u čast sv. Ante Padovanskoga.
Ispovijed u samostanu: ujutro od 7 do 12 sati i navečer od 18,30 do 19,30 sati.

Na današnji dan slavimo ulazak u Božje nebo najomiljenijega sveca u Katoličkoj Crkvi, sv. Antu Padovanskoga, kojega slikovno prikazujemo s bijelim ljiljanom, simbolom njegove čistoće, odnosno s djetetom Isusom u naručju, u spomen na čudesno ukazanje.

Svojim istaknutim umnim sposobnostima, apostolskom gorljivošću i mističnim žarom, dao je značajan doprinos razvoju franjevačke i kršćanske duhovnosti. Papa Grgur IX., nazvao ga je “Kovčegom Svetoga pisma”, i proglasio ga je svetim 1232., između ostaloga i zbog čudesa koja su se dogodila po njegovu zagovoru. A papa Pio XII., proglasio ga je 1946. crkvenim naučiteljem, odnosno evanđeoskim propovjednikom, jer je živim stilom i slikovitim rječnikom naučavao kršćanske istine. 

Za njega je molitva kao ljubavni su-odnos, koji potiče vjernika da osobno može razgovarati s Bogom kao s dragom osobom. Za molitvu je potrebno, kako kaže sv. Ante, otvoriti s povjerenjem svoje srce Bogu; započeti s Bogom, kao nebeskim Ocem, prisni razgovor; iznijeti Bogu svoje potrebe; hvaliti Boga i zahvaljivati mu na darovima. Zato kaže u jednoj propovijedi ovako: Ljubav je duša vjere, ona oživljava vjeru; bez ljubavi, vjera umire.

Samo duša koja moli, prema sv. Anti, može napredovati u duhovnom životu. On je dobro poznavao nedostatke ljudske naravi i čovjekovu sklonost grijehu. Zato je neprestano pozivao da se borimo protiv pohlepe, oholosti i nečistoće, te učio da vršimo kreposti siromaštva i velikodušnosti, poniznosti i poslušnosti, neporočnosti i čistoće.

U više navrata pozivao je da razmišljamo o pravom bogatstvu, a to je bogatstvo srca, kojim postajemo bolji i milosrdniji te tako skupljamo blago za nebo. Pogled na Krista također nadahnjuje osjećaje zahvalnosti prema Bogu i poštovanje prema dostojanstvu ljudske osobe.

Sv. Ante tako piše: Krist, koji je naš život, stoji pred nama raspet, da se mi zagledamo u križ kao u zrcalo. Ondje ćemo moći spoznati koliko su smrtonosne bile naše rane, koje nijedan drugi lijek ne bi mogao ozdraviti osim krv Sina Božjega. Ako pogledamo dobro, moći ćemo shvatiti koliko je veliko ljudsko dostojanstvo i naša vrijednost… Nigdje drugdje čovjek ne može bolje uočiti koliko vrijedi kao kada se zagleda u zrcalo križa.

Neka sv. Ante Padovanski, kojega na njegov dan ulaska u Božje nebo častimo svojom molitvom i pobožnošću, zagovara za nas osobno, za naše mile i drage, za našu kršćansku zajednicu, za Crkvu. Amen.