ČISTA SRIJEDA PEPELNICA

Srijeda Pepelnica
ČISTA SRIJEDA
26. veljače 2020.

Početak korizme, post i nemrs. Obred pepelenja obavljamo za vrijeme mise, ujutro u 7, 8 i 9 sati i navečer u 19 sati.

Obred posipanja pepelom podsjeća čovjeka koji vjeruje u uskrsnuće da ne smije prionuti uz dobra ovoga svijeta nego uz nebeska dobra. Ujedno kršćanina poziva na obraćenje, kajanje i na uskrsnu ispovijed. Pepeo predstavlja smrt čovječjega tijela i podsjeća vjernika na kratkotrajnost zemaljskoga života. Pepeo nas poziva da popravimo što smo u neznanju sagriješili, da ne bismo, nenadano, zatečeni danom smrti, tražili vrijeme obraćenja, a ne mogli ga naći.
Običaj je da se upotrebljava pepeo od spaljenih maslinovih grančica koje je svećenik blagoslovio na prošlogodišnju Cvjetnicu.Obred pepelenja obavlja se za vrijeme mise, poslije Službe riječi.
Svećenik blagoslivlja pepeo riječima: Bože, ti nećeš smrti grešnika, nego da se obrati i živi. Usliši naše molitve i po svojoj dobroti blagoslovi ovaj pepeo kojim ćemo posuti glave. Priznajemo da smo prah i da se u prah pretvaramo. Udijeli nam korizmenim zalaganjem oproštenje grijeha i obnovu života na sliku tvoga uskrsnulog Sina.
Posipanje pepela (prema Post 3,19) svećenik poprati riječima: Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah obratiti!– ili (prema Mk 1,15b): Obratite se i vjerujte evanđelju!