KORIZMA

KORIZMA

Hrvatska riječ ‘korizma’ dolazi od latinske riječi Quadragesima što znači Četrdesetnica. Ovo je vrijeme Crkvene godine od šest tjedana ili četrdeset dana priprave za svetkovinu spasenja – Uskrs.
Nicejski sabor 325. godine potvrdio je kršćansku tradiciju o četrdesetodnevnom postu. Budući da se nedjeljom nije postilo (jer nedjelja, kako kažu naši vjernici, ne da na se post), a ipak se željelo da bude punih 40 dana, pa je post počinjao četiri dana ranije, to jest od Čiste srijede, te obuhvaćao također i dane Velikoga tjedna.
Danas je korizma vrijeme kada se kršćani pripravljaju na proslavu Isusove smrti i njegova uskrsnuća. Kršćanska priprava na Uskrs ostvaruje se slušanjem Božje riječi i vježbanjem u kreposnom životu.

Korizma je vrijeme kada se sjećamo Kristova četrdesetodnevnoga boravka u pustinji prije javnoga nastupa kao i četrdesetogodišnjega putovanja izraelskoga naroda iz ropstva u slobodu.
Crkva poziva kršćane da korizmenim slavljima uznapredujemo u razumijevanju Kristova otajstva te ga dostojnim životom provedemo u djelo. Što je Kristovo otajstvo? Odgovorimo ukratko: cjelokupno djelo spasenja kako je odvjeka zamišljeno u Božjem naumu, a u vremenu se ostvaruje po Kristu u služenju Crkvi.

Korizma je vrijeme kada obnavljamo Kristov misterij muke-smrti-ukopa-uskrsnuća. Znamo da ovo nije samo njegov misterij nego i naš misterij obnove vjerničke svijesti o kršćanskoj krštenosti. Kroz šest korizmenih nedjelja u središtu misnoga slavlja nalazi se Krist kao Učitelj i kao Uzor kako bismo se, suoblikujući se s njim, mogli ostvariti kao Božji ljudi, graditelji novoga – Božjega svijeta.

Korizma je liturgijsko vrijeme od šest korizmenih nedjelja: Čista, Pačista, Bezimena, Sredoposna, Gluha i Cvjetnica.
Kroz korizmeno vrijeme svećenik oblači ljubičasto misno ruho i ne pjeva se Slava, a skromno se ukrašava liturgijski prostor.
Korizma je vazmeno pokorničko vrijeme, počinje na Čistu srijedu ili Pepelnicu. Ovo je vrijeme duhovnoga obraćenja i skrušene molitve. Ma kako bili veliki naši prijestupi, imajmo pouzdanje u milosrđe dobroga Boga kojemu nije do smrti grešnikove nego da se obratimo i živimo.

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu za kršćane je obvezan post i nemrs.
U crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu korizmu na poseban način obilježavamo dva puta tjedno, prema ustaljenom rasporedu, koji objavimo u župnim obavijestima na kraju mise.

Svakoga korizmenoga petka i nedjelje, prije večernje mise, u 18,15 sati, obavljamo pobožnost Križnoga puta. Od postaje do postaje pratimo Isusa na putu našega spasenja do Kalvarije.

Svakoga korizmenoga petka od 8,30 do 18 sati obavljamo pobožnost Euharistijskoga klanjanja u samostankoj kapeli u prizemlju.

Kršćanska korizma zapravo je uskrsna priprava koja se ostvaruje u slušanju Božje poruke, u postu i pokori, u obraćenju i pomirenju.
Godišnjom proslavom vazmenoga pokorničkog vremena – korizme napredujemo u spoznaji Kristove žrtve;  uzimamo svoj križ i slijedimo njegov otkupiteljski križ; odanošću i živom vjerom hodimo ususret vazmenim blagdanima; što sada u otajstvu slavimo, želimo da se ostvari u punoj istini na svršetku našega Dana.