VALENTINOVO DAN ZALJUBLJENIH

VALENTINOVO
DAN ZALJUBLJENIH
Utorak – Srijeda – Četvrtak, 12., 13. i 14. veljače 2019.

u 7 i 8 sati     jutarnje mise
u 18,30 sati  Gospina krunica
u 19 sati       večernja misa
                     molitva za zaljubljene

PROSLOV
Ljubav je, ako dolazi od Boga, trajna. Znaj da je trajnost tvoje ljubavi Božji dar. I tu trajnu ljubav možeš darivati drugima. Kada te drugi prestanu ljubiti, nije nužno da i ti njih prestaneš ljubiti. Na ljudskoj se razini položaj možda i promijeni, ali na Božjoj razini svojoj ljubavi možeš ostati vjeran.
Jednog ćeš dana biti toliko slobodan da ćeš biti sposoban ljubiti besplatnom ljubavlju, ljubavlju koja ne traži ništa u zamjenu. Jednog ćeš dana biti toliko slobodan da ćeš znati prihvaćati besplatnu ljubav. Događa se da ti netko ponudi ljubav, a ti je ne prepoznaš. Odbiješ je jer je očekuješ samo od one osobe kojoj ljubav daješ.
Najveći paradoks ljubavi je u tome da tek onda kad se sam prihvatiš kao ljubljeno dijete Božje, kad postaviš granice svojoj ljubavi i tako ovladaš svojim potrebama, počneš dozrijevati za slobodu besplatnog darivanja ljubavi.

HVALOSPJEV LJUBAVI
Kad bih ljudske i anđeoske jezike govorio,
a ljubavi ne bih imao,
bio bih mjed što ječi,
ili cimbal što zveči.
Kad bih imao dar prorokovanja
i znao sva otajstva
i sve spoznanje;
i kad bih imao puninu vjere,
tako da bih gore premještao,
a ljubavi ne bih imao –
ništa sam!
I kad bih razdao sav svoj imutak,
i kad bih predao tijelo svoje
da se sažeže,
a ljubavi ne bih imao –
ništa mi koristilo ne bi.
Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav;
ne zavidi,
ljubav se ne hvasta,
ne nadima se;
nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve podnosi.
Ljubav nikad ne prestaje.

MOLBENICA
Bože Oče, od kojega nam dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji, Oče, koji si ljubav i život, pod okriljem naše Majke na Dobromu, Gospe od Zdravlja, upravljamo ti svoje ponizne molitve zahvale i prošnje:

U zaljubljenosti
Gospodine, hvala ti za osobu u koju sam se zagledao. Hvala što si je stavio na moj put. Ti poznaješ moje čežnje i želje i hvala ti za ljubav koju osjećam. Molim tvoju pomoć za nas. Daj razboritosti da se dobro upoznamo i odlučimo što je dobro za nas. Gospodine, predajem sve u tvoje ruke. Vodi nas, blagoslovi nas.

Molitva za ljubav prema djevojci
Gospodine, imam djevojku. Zaista mi je stalo do nje i želim da ovo što doživljavamo, zaista i uspije. Podari nam oboma mudrosti i strpljivosti da zajednički razvijamo našu vezu prema nečemu puno uzvišenijem. Možda je ona, Gospodine, prava osoba, koja će sa mnom dijeliti svu sreću i tugu u budućnosti, a možda ona ipak nije ta koja je meni odabrana. Bez obzira na sutra, ovog trenutka sam sretan zbog nje i želim da ta sreća i dalje potraje u darivanju i nesebičnosti. Zaštiti ju od loših utjecaja, da ne čini nepromišljene stvari zbog kojih bi se mogla pokajati. Daj, Gospode, da s dovoljnom pažnjom gradim njezino povjerenje u našu ljubav. Želim ti reći da je čuvaš od lažnih prijatelja koji se krivo predstavljaju, kako bi naškodili njezinoj sreći. Hvala ti što smo se sreli i tako spojili naša srca. Neka između nas raste prava i uzvišena ljubav.

Molitva za ljubav prema mladiću
Gospodine, imam mladića. Zaista mi je stalo do njega i želim da ovo što doživljavamo, zaista i uspije. Podari nam oboma mudrosti i strpljivosti da zajednički razvijamo našu vezu prema nečemu puno uzvišenijem. Možda je on, Gospodine, prava osoba, koja će sa mnom dijeliti svu sreću i tugu u budućnosti, a možda on ipak nije taj koji je meni odabrana. Bez obzira na sutra, ovog trenutka sam sretna zbog njega i želim da ta sreća i dalje potraje u darivanju i nesebičnosti. Zaštiti ga od loših utjecaja, da ne čini nepromišljene stvari zbog kojih bi se mogao pokajati. Daj, Gospode, da s dovoljnom pažnjom gradim njegovo povjerenje u našu ljubav. Želim ti reći da ga čuvaš od lažnih prijatelja koji se krivo predstavljaju, kako bi naškodili njegovoj sreći. Hvala ti što smo se sreli i tako spojili naša srca. Neka između nas raste prava i uzvišena ljubav.

Molitva za neuzvraćenu ljubav
Zaljubljen(a) sam, ali moja ljubav nije uzvraćena. Velika tuga obuzima moje srce. Ne znam jesu li ovi moji osjećaji zaista ne­što pravo, ili je ova zaljubljenost samo još jedna prolaznost. Pokaži mi pravi put, jer samo ti znaš moje srce. Samo ti znaš što je za mene najbolje. Ako je, Gospodine, ova ljubav nešto za što se moram boriti, ti mi pokaži pravi način i put za uspjeh.

Za buduću suprugu
Gospodine, Bože, stvorio si me i stavio u ovaj svijet kako bih ispunio tvoju volju i ostvario se u punini svoga bića. Osjećam kako ne želim život proživjeti sam. Molim te za suputnicu, životnu družicu. Blagoslovi djevojku koja se sprema za poziv žene i majke i milostivo je upravi na moj put. Dopusti mi da upoznam bogobojaznu djevojku, koja traži tebe, kojoj si ti bitan, da zajedno živimo hvalospjev ljubavi u radostima i teškoćama ovozemaljskog života.

Za budućeg supruga
Zahvaljujem ti, Gospodine, što si me stvorio na svoju sliku, kao ženu. Hvala ti za sve posebnosti tijela, osjećaja i uma. Stavljam sve u tvoju službu. Molim te za jakog i dobrog muškarca, koji će mi pomoći nositi breme života. Ponizno te molim za osobu koju stavljaš na moj životni put. Udjeli nam sposobnost razumijevanja u ljubavi i osnaži nas da nađemo životne ciljeve, kako bismo snagu svoje ljubavi stavili u službu izgradnje boljeg svijeta.

Zaručnička molitva
Oče dobri, darovao si nas jedno drugome. Vjerujemo da je ljubav koju osjećamo tvoj dar. Budi uz nas svaki dana, da se bolje upoznamo te naučimo jasno izražavati svoje želje i potrebe. Molimo te za dar osjećaja kako bismo se mogli brinuti jedno o drugome, te na taj način omogućili prisutnost uvijek dobrih misli. Molimo te i za čistoću srca, da iskreno rastemo u pravoj ljubavi te budemo sposobni za bračnu i neopozivu ljubav.

ZASLOV
Gospodine, ti nas oživljuješ nebeskim darom, usliš naše ponizne molbe te nas prati stalnom ljubavlju i učini dostojnima vječnog otkupljenja. Po Kristu.
Blažena Djevice Marijo, Čudotovrna Gospe od Zdravlja, ti si nebeska glasnica i žena koja je posebno iskusila dobrotu Božjeg milosrđa kad si nam rodila Isusa, vidljivo milosrđe nevidljivog milosnog Boga. Postala si duhovna majka Kristovih vjernika, puna milosti i milosrđa, nazvana si Dobra majka na Dobromu.
Tvoje milosno srce označuje tvoju osobu, središte i izvor unutarnjeg života, razuma i osjećaja, volje i ljubavi, nerazdijeljen duh kojim si ljubila Boga te se potpuno posvetila spasiteljskom djelovanju. Tvoje majčinsko srce, puno vjere i ljubavi, ističe se kao mudro, poučljivo, novo srce, blago, čisto i ponizno, jednostavno i čvrsto u prihvaćanju Božje volje, budno u iščekivanju Kristova uskrsnuća. Tvoja materinska uloga prema nama pokazuje Kristovo posredništvo između Boga i ljudi. Iz Božje dobrohotnosti i iz preobilja Kristovih zasluga, po­stala si naša majka i posrednica svih milosti.
Blažena Djevice Marijo, Čudotovrna Gospe od Zdravlja, budući da si majka Spasiteljeva, ti si i majka koja ljubazno pritječe u pomoć svojoj djeci u nevoljama. Ti si za nas izvor spasenja, izvor dobre vode, blagosti, milosti i milosrđa, jer je tvoj sin, Isus Krist, pravi Božji hram iz kojega izlaze spasonosne vode, što ozdravljuju sve do čega dođu.
Zovemo te Dobrom Majkom na Dobromu, jer si dobrote puna, urešena darovima Duha Sveto­ga, dobra zbog slave Sina i uresa krjeposti. Tvoj put dobrote put je kršćanske savršenosti kojim tvoji vjernici nastoje hodati stazama pravednosti. Zato, moli za nas svoga sina Isusa, koga je Bog po­slao na svijet kao Spasitelja i Liječnika, da iscijeli sve naše slabosti i osnaži nas u uzajamnoj ljubavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *