Duhovna misao – 2. korizmena nedjelja

II. korizmena nedjelja

POČIVALIŠTE BOŽJE

Duhovna misao


 

U ovo naše vrijeme, II. korizmene nedjelje, povede Isus sa sobom vjernike, te uniđe u crkvu na Dobromu, da se pomoli. I dok je molio, vjernicima je pokazao božansko lice i odjeću slave.

Još će jednom, uskoro, Isus, povesti sa sobom vjernike na Dobromu, da se pomoli. I dok je molio, učenicima je pokazao lice patnje i križ muke. U događaju muke i križa, dok je molio, Isus je navijestio svoje uskrsnuće.

Kao vjernik, Petar je poželio ostati na Dobromu, na Mjestu preobraženja, i zato veli: Učitelju, dobro nam je ovdje biti.

U preobraženom Isusu učenici još nisu vidjeli Učitelja muke i križa. Ali će uskoro, u Velikom tjednu, naučiti da preobraženje, oblačenje u svjetlo, uključuje i vjernički trnoviti prolazak kroz tamu muke.

Ono što je vjernik imenom Petar poželio, Isus mu je kasnije, na Uskrs, ispunio. Napravio je sjenicu među nama, svoju kućicu kao sklonište, pustinjski šator utjehe u kojemu će prebivati među nama, svoju crkvu na Dobromu; u kojemu ćemo mi, njegovi vjernici, slušati glas nebeskoga Oca: Ovo je Sin moj, Izabranik!

Kao što je Mojsije primio Zakon na Brdu, a Ilija proročke riječi, tako su i učenici primili riječ Božje poruke na brdu Svetoga Križa, nakon Isusova uskrsnuća.

Od tada do danas, mi smo svjedoci, da je križ Isusovo uzdignuće, a naše spasenje.

Na Dan preobraženja Isus je postao božanska riječ objave: Zakon i Proroci. Događaj preobraženja to je potvrdio. Učenici moraju s Isusom ponovno sići s Gore sjaja i slave i Dolinu patnje i križa. I ponovno učiti: Njega slušajte.

Isusovo preobraženje i nama je poruka, da moramo ostati u Dolini patnje i križa, živeći u vjeri Isusova uskrsnuća.  

Trojica svjedoka na Dan preobraženja vidjela su sjaj slave Božjega kraljevstva u Isusu. Na taj sveti Dan, ove godine za nas u II. nedjelju korizme, u razgovoru preobraženoga Učitelja naviješten je istinski blagdan slave Božje. Kao učenici i mi iskustveno doživimo da je Učitelj postao i Zakon i Proroci. Doživimo iskustveno Božju nazočnost u njegovom počivalištu, u crkvi na Dobromu živeći ispovijed svoje vjere. Amen.