In memoriam – Slaven Rožić, dopl. ing. arh

In memoriam

dipl. ing. arh. Slaven Rožić


Prije tri godine preminuo je arhitekt Slaven Rožić u Splitu, 19. veljače 2015., u 72. godini života.
Nakon što je započeo studij arhitekture u Zagrebu i diplomirao u Sarajevu, Slaven je 1975. postao aktivni djelatnik u Arhitektonskom odjelu Urbanističkoga zavoda.
Upravo u tom Zavodu, kao prvo djelo sakralno-stambenog sadržaja, projektirao je Franjevački samostan Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, koji je dovršen 1987. godine.
Nakon toga projektirao je župnu crkvu Velike Gospe ili Gospe od Siti u Strožancu i crkvu Svetoga Spasa na Mejašima.
U Splitu na Dobromu projektirao je također samostan sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga provincije Navještenja kao sakralno djelo stambenoga sadržaja, koji je blagoslovljen 2014. godine.

Ako pogledamo dva navedena sakralno-stambena objekta, dva samostana na Dobromu, koja su izgrađena u gradskoj četvrti izvan srednjovjekovnih zidina, možemo vidjeti da je Slaven skladno povezao tradicionalni i moderni način gradnje, koristeći elemente mediteranske ambientalne arhiteture, osobito kada je povezao tradicionalnu ulogu kamena sa suvremenim građevinskim materijalima.
Kao predsjednik splitskoga Društva arhitekata sudjelovao u prigodnim raspravama i ocjenjivačkim sudovima splitskih natječaja; posebno možemo istaknuti njegovo sudjelovanje, kao člana ocjenjivačkoga suda za izgradnju Franjevačkoga klerikata Dobroga Oca Antica i samostanske crkve Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku.
Umjetnički doprinos Slavenove arhitekture, posebno u sakralnoj i sakralno-stambenoj, po jedinstvu stilske osobnosti, ostat će kao trajni simbol društvenih i kulturnih previranja krajem prošloga stoljeća.