Gospa pred porodom

GOSPA PRED PRORODOM


 U Godini majčinstva, koju je navijestio splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, u suradnji s udrugama koje promiču dostojanstvo ljudskoga života prema kršćanskim načelima, u crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, u vrijeme došašća, od 18. do 24. prosinca 2017., molit ćemo prigodne molitve Gospi od Poroda, u 18,30 sati, prije večernje mise i Devetnice Božiću.

Molit ćemo za sretan porod majki trudnica; molit ćemo da se zaštiti i poštuje ljudski život od začeća, da majke ne čine pobačaje; da se ne provodi eutanazija i kloniranje, da se ne provodi manipulacija nad ljudskim embrijem; molit ćemo da se promiču vrijednosti obitelji i braka, majčinstva i očinstva; da se poštuju starije, nemoćne i hendikepirane osobe.

Molit ćemo Majku Božju, Gospu pred Porodom, koja nam je rodila Spasitelja, da se u našem narodu ne čine teški i žalosni zločini nad životom, da se ne uništavaju ljudska bića koja su toliko nevina, da ne mogu biti nevinija.

Upravo zato pozivamo kršćanske majke i očeve, osobito majke trudnice, koje očekuju rođenje svoga čeda, da nam se pridruže u iščekivanju poroda Blažene Djevice Marije – Gospe pred Porodom.

 

Od ponedjeljka 18. do subote 23. prosinca 2017.

u 7 sati jutarnja misa zornica sa časoslovom

u 18,30 sati molitve Gospi od Poroda

u 19 sati večernja misa i Božićna devetnica

 

Iščekivanje poroda Blažene Djevice Marije

U došašću iščekujemo rođenje Gospodinovo. U središtu vjerničke pozornosti nalazi se Službenica Gospodnja na kojoj se ispunjaju proročke riječi. Došašće je Marijin mjesec visoke trudnoće u kojemu se ona priprema za Isusovo rođenje. U dugoj povijesti spasenja, osobito u izabranom narodu, čovječanstvo je čekalo da se otvore vrata Neba. To iščekivanje je za kršćane vrijeme došašća, koje je najavljeno 25. ožujka, a ostvareno 25. prosinca.

Iz adventske marijanske pobožnosti nastao je novi blagdan pod nazivom: Iščekivanje poroda Blažene Djevice Marije ili Gospa od Poroda.

Naime, na Desetom saborskom zasjedanju u Toledu 656., kojim je predsjedao metropolit i nadbiskup sv. Eugenije III. (†657), španjolski su biskupi donijeli odredbu da se blagdan Naviještenja Gospodinova slavi dva puta godišnje, 25. ožujka i 18. prosinca. Budući da se otajstvo utjelovljenja Gospodinova, zaključili su saborski oci, ne može dostojno slaviti u ožujku zbog korizmenoga tugovanja ili uskrsne radosti, bilo bi prikladnije slaviti ga u došašću, u vremenu iščekivanja Božića.

Uvođenjem adventskoga blagdana Blagovijesti bila je nakana da kršćane usredotoči na porođenje Isusovo od djevice Marije. Toga dana vjernici su počeli odbrojavati dane, sate i minute kada će Gospa roditi, kada će se oglasiti Porođenje Gospodinovo, kada će se himan ‘Veliča’ ostvariti u Božiću. Gospa čeka porod Sina s istom tjeskobom kojom svaka majka čeka rođenje svoga čeda. Zato su, uz ovaj blagdan, u došašću uvedene zornice, rane jutarnje mise, na kojima su, od 18. prosinca, prisustvovale i trudnice, da bi molile za sretan porod svoje djece.

Stoga i mi u crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu kroz došašće slavimo zornice jutarnjom misom i časoslovom, radnim danom u 7 sati, a Devetnicu Božiću od 15. do 23. prosinca, za vrijeme večernje mise u 19 sati, a od 18. do 24. prosinca, prije večernje mise u 18,30 sati molimo prigodne molitve Gospi od Poroda.

Kroz povijest spasenja, kako piše u Poslanici Hebrejima, «više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nam u Sinu» (Heb 1,1-2). Najava rođenja Isusova, dakle, najdostojnije se može slaviti u osmini Božića, kao u neposrednoj pripravi za Isusovo rođenje.

To je zadnji tjedan velikoga iščekivanja, došašća, kada, kao vjernici, u Božićnoj devetnici pjevamo Večernju s antifonama koje veličaju Mariju. Naime, kroz Božićnu devetnicu koristimo sedam antifona za ‘Veliča’ koje počinju sa zazivom O. Trudnoj Gospi u čast pjevamo ove antifone: O Mudrosti (O Sapientia), O Adonaju (O Adonai), O Jesejin Korijene (O Radix Jesse), O Ključu Davidov (O Clavis David), O Istoče, sjaju vječne svjetlosti (O Oriens, splendor lucis aeternae), O Kralju naroda (O Rex Gentium), O, Emanuele (O Emmanuel).