DOŠAŠĆEnici i ADVENTisti

DOŠAŠĆE prolazi kroz ADVENT

Da bismo iz DOŠAŠĆA prošli kroz ADVENT i ušli u BOŽIĆ, u svetištu Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, od srijede, 15. do četvrtka, 23. prosinca 2021. molimo pjevanu Devetnicu Božiću za vrijeme večernje mise u 19 sati: himan, psalmodija, Zborna molitva, prvi misno čitanje, pripjevni psalam, aleluja, evanđelje, prigodna homilija, Vjernička molitva, Euharistijska služba, Euharistijska molitva, obred pričesti, antifone za Veliča, himan Veliča, završni misni blagoslov, uz prigodne adventske, marijanske i euharistijske pjesme. 

I tako, mi DOŠAŠĆEnici prolazimo s ADVENTistima kroz VRIJEME da bismo postali BOŽIĆnici. 

Dok naše MALO MISTO u kojemu živimo, mičemo se i jesmo, slavi ADVENT, u isto vrijeme katolički vjernici, koji se ponose kršćanskim imenom, slave DOŠAŠĆE. Svatko svoje slavlje slavi. Kako, i na koji način? Uzajamno, rekli bismo. Kršćani prolaze kroz ADVENT, uzmu koju sitnicu, darić, popiju kuhano vino, da bi ušli u DOŠAŠĆE, u crkvu na zornice, molitvu, ispovijed. Kršćani, uzajmno, sa svojim susjedima, slave ADVENT i DOŠAŠĆE. Rekli bismo, ne vrijeđajući nikoga, jer vjernici znaju da bez DOŠAŠĆA nema ni ADVENTA. Bilo bi pošteno, i obostrano korisno, da se susretnemo i srdačno pozdravimo i na ADVENTU i u DOŠAŠĆU, zajedno ADVENTisti i DOŠAĆEnici. 

Nakon proslave ADVENTA i DOŠAŠĆA za kršćanske vjernike dolazi svetkovina Porođenja Isusova. Hoće li se roditi BOŽIĆ iz ADVENTA ili DOŠAŠĆA? Sluteći, prema minulim kalendarima, u našem MALOM MISTU i ove će stare i nove godine ADVENTisti nastaviti sa slavljem i za vrijeme BOŽIĆA (ali ne će DOŠAŠĆEnici).

I gdje je KVAKA 22? Nema BOŽIĆA za ADVENTiste. Pročitali ste ispravno (točno piše): Nema BOŽIĆA bez DOŠAŠĆA! Ostaju samo neki bezimeni praznici i bezlični blagdani. Začudo: ostaje ADVENT (latinski adventus: DOLAZAK). Netko nekomu dolazi? DOŠAŠĆE najavljuje dolazak BOŽIĆA. ADVENT najavljuje dolazak niKOGA ili niČEGA? Ako smo se morali razdijelili na ADVENTiste i DOŠAŠĆEnike, neka nam bude. Onda, dragi naši ADVENTisti uprazno ste se nadali… niČEMU. Ali, dragi EU ADVENTisti, ukrali ste sebi BOŽIĆ, ali ga DOŠAŠĆEnicima ne ćete ukrasti. Što se nas DOŠAŠĆEnika tiče, slobodno BOŽIĆevanje izbrišite iz EU sredine, kako hoćete, kanite, namjeravate, i voljni ste. Ukrasite svoje okruženje za JANUSOV praznik. BOŽIĆ ostavite DOŠAŠĆEnicima. Budući da i dalje moramo živjeti uzajamno, DOŠAŠĆEnici i BOŽIĆnici čestitaju EU ADVENTistima i bezBOŽIĆnicima novo MLADO LITO (a ne samo prvi prvoga nove građanske godine).