ZORNICE jutarna rosa

ZORNICE duhovne orosnice

Zornice (lat: rorate) su jutarnje mise koje slavimo u vrijeme adventa ili došašća, kao neposrednu pripravu za Porođenje Gospodinovo – Božić. Latinski naziv dolazi od ulazne misne pjesme: Rorate caeli desuper et nubes pluant justum – Rosite nebesa odozgor i oblaci Pravednog daždite. Tako bismo naše zornice mogli nazvati da su duhovne orosnice, kada nas Božja rosa budi iz sna i vodi do crkve.
Zornice su nastale nakon Efeškoga sabora (421.) kada je Gospa proglašenja Bogorodicom i mise su se slavile samo subotom u došašću. Tijekom vremena zornice počele su se slaviti diljem kršćanskih naroda kao zavjetne mise u čast Gospe pred Porodom, na poseban način od 18. prosinca, tj. sedam dana prije Božića, u Božićnoj devetnici.
Vrijeme došašća ili adventa jest vrijeme iščekivanja dolaska Isusa, kao Sina Božjega, u ljudsku povijest. Upravo zbog toga došašće ili advent nije samo određeno vrijeme liturgijske godine, nego je čitav na kršćanski život obilježen iščekivanjem: čitav je kršćaninov život došašće ili iščekivanje blažene nade i dolaska Spasitelja našega Isusa Krista.
Zato ćemo, dragi vjernici, kroz četiri tjedna moliti dobroga Boga da naše zornice budu Njegove orosnice, da nas orose blagom nebeske milosti.
U svemu tome, kao primjer vjernika, koji je bdio i molio, neka nam kroz došašće bude uzor Isusova i naša majka Marija, jer ona je Zora našeg spasenja.

BUDIMO ODGOVORNI U SRCU!
NOSIMO MASKICE NA LICU!

Misno slavlje
U četiri tjedna došašća radnim danom
u   7 sati zornica s jutarnjom molitvom časoslova
u   8 sati jutarnja misa
u 17 sati popoodnevna misa
u 19 sati večernja misa

Prvi petak, prva subota i blagdan Bezgrješnoga Začeća
u   7 sati zornica s jutarnjom molitvom časoslova
u   8 sati jutarnja misa
u   9 sati jutarnja misa
u 17 sati popoodnevna misa
u 19 sati večernja misa

U četiri nedjelje došašća
u   7 sati jutarnja misa
u   8 sati jutarnja misa
u   9 sati misa za djecu
u 10 sati misa za malade
u 11 sati župna misa
u 19 sati večernja misa

Ispovijed 
Radni dan, blagdan, prvi petak i prva subota
u 7 i 8 sati i od 9 do 12 sati i od 17 do 19,30 sati
Nedjelja
od 7 do 12 sati i od 18,30 do 19,30 sati

ČUVAJ RED I TEBE ĆE RED ČUVATI!
SVE NA VEĆU SLAVU BOŽJU!