Uskrsni blagoslov jela

Uskrsni blagoslov jela

Braćo i sestre, dragi vjernici, Isus Krist, naš Domaćin, koji nas je pozvao za svoj euharistijski stol, neka bude s nama i u ovom činu blagoslova jela u čast njegova uskrsnuća.
Prisjetimo se da je svako jelo, svaka hrama, dar dobroga Boga. To je veliki dar ljubavi Stvoritelja prema nama; to je dar neba našoj zemlji; to je poseban blagoslov Božji; to je plod zemlje i nagrada truda naših ruku.
Zato je Isus Krist, naš Gospodin i Učitelj, na Veliki četvrtak, kao temelj svoga uskrsnuća, u prilikama kruha i vina, za nas i za naše spasenje, ustanovio euharistijsku gozbu. 
Upravo, sada nakon što smo blagovali svetu pričest na njegovu stolu, zamolimo ga, da svoju milost i svoj blagoslov prelije na ovo jelo koje smo donijeli na blagoslov. Da se ostvari ona apostolska zahvalnica: Od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost.
Stoga, slaveći smrt i uskrsnuće njegovo, braćo i sestre, pomolimo se da ovaj Uskrs bude na spasenje nama i svima koji ćemo blagovati ovu hranu, koju smo donijeli na blagoslov.
Pomolio se: Dobri Bože, molimo te izlij svoj sveti i očinski blagoslov na ovu hranu: na kruh i sirnice, na meso, sir i jaja, na zelje i salatu, na sol i začine, i na sve što smo pripremili za uskrsno blagovanje.
Neka voda, kojom ćemo poškropiti našu hranu, bude znak tvoga blagoslova. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.