XXVIII. nedj. kroz god. POZIV NA SVADBU GOSPODNJU Duhovna misao

POZIV NA SVADBU GOSPODNJU
XXVIII. nedjelja kroz godinu
Duhovna misao

Evanđelju ove nedjelje spominje prispodobu o svadbenoj gozbi koju je Isus ispričao da bi nam ukazao kako nas dobri Bog poziva da uđemo u Njegovu ljubav.
U prispodobi o svadbenoj gozbi kralj šalje sluge da pozovu uzvanike na svadbu, ali oni mu odgovaraju odbijajući poziv, jer imaju puno obveza. Kralj se međutim ne obeshrabruje, te šalje svoje sluge da potraže druge goste kako bi ispunio dvoranu. Tako odbijanje prvih, kao posljedicu ima upućivanje poziva svima, uz posebnu naklonost prema siromašnima i potisnutima na rub društva. To se dogodilo u uskrsnome Otajstvu: veliku silu zla pobijedila je svemogućnost Božje ljubavi. Uskrsli Gospodin sada može pozvati sve na gozbu uskrsne radosti dajući uzvanicima, On sâm, svadbeno ruho, simbol besplatnoga dara milosti koja posvećuje.
Među pozvanima, odnosno među onima koji slijede Boga, nalazi se jedan čovjek koji nije odjeven u svadbeno ruho, te ga kralj daje baciti u tamu. Kakvo je to odijelo koje mu nedostaje? Odijelo ljubavi. Nažalost, među gostima kojima je darovao novo odijelo, bijelo odijelo ponovnoga rođenja, kralj pronalazi neke koji ne nose odijelo purpurne boje dvostruke ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu.
U kakvome stanju želimo pristupiti nebeskome slavlju, ako ne nosimo svadbeno ruho, odnosno ljubav, koja nas jedina može učiniti lijepima? Osoba bez ljubavi u nutrini je mračna. Vanjska tama o kojoj govori Evanđelje, samo je odraz unutarnje sljepoće srca.
Nije, dakle, dostatno nazivati se kršćanima kako bismo se spasili. Neće biti dovoljno izjasniti se Kristovim ‘prijateljima’, hvaleći se lažnim zaslugama. Pravo prijateljstvo s Isusom izražava se u načinu života; izražava se dobrotom srca, poniznošću, blagošću i milosrđem, ljubavlju prema pravednosti i istini, te iskrenim i poštenim zalaganjem za mir i pomirenje. To je  ‘osobna iskaznica’ po kojoj smo mi Njegovi istinski ‘prijatelji’, odnosno ‘putovnica’ s kojom ćemo moći ući u vječni život. Međutim, mnogo je zvanih, ali malo izabranih, kaže Isus. Nije riječ o povlasticama, kako bi netko mogao pomisliti. Nema povlaštenih. Prolaz u vječni život otvoren je svima, ali je ‘uzak’ jer je zahtjevan, iziskuje zalaganje, samozataju, poniženje vlastitoga samoljublja. Amen.