XXVII. nedj. kroz god. UROD GOSPODNJI duhovna misao

UROD GOSPODNJI
XXVII. nedjelja kroz godinu
Duhovna misao

Ove nedjelje Isus Krist spominje “vrijeme plodova” u kojem gospodar šalje prvu skupinu sastavljenu od trojice slugu. U drugoj skupini prisutno je “njih više nego prije”, ali vinogradari jedne izmlate, druge ubiju, treće kamenuju.
Ove sluge zapravo su proroci Staroga zavjeta, koji su naviještali riječ Božju. Posljednji dolazi sin gospodarev, kojega, prema Mateju, najprije izbacuju iz vinograda a zatim ubijaju. Time Isus Kris najavljuje da je završilo vrijeme proroka te nastupilo vrijeme ubiranja plodova. On je posljednji u nizu Božjih poslanika. Nakon njega Bog ne kani slati nove glasnike s javnom objavom.

Tako, Bog iznova počinje milosno vladati nad ljudima po svome ljubljenom Sinu. Zato, Isus Krist najavljuje da će se kraljevstvo oduzeti povijesnom narodu te “dati narodu koji donosi njegove plodove”. Na tragu ove obavijesti, to znači nastanak novoga Božjeg naroda sastavljenog od obraćenih Židova i pogana. Njima će se dati kraljevstvo, jer će im se otvoriti osobnim pristajanjem uz Isusa Krista, simbolom kraljevstva.

U Matejevoj verziji ove prispodobe četiri puta se spominje “vrijeme plodova” ili “plodovi” kraljevstva. Prvi plod kraljevstva osobno je pristajanje uz Isusa Krista i prihvaćanje volje Božje s njime: Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega!

Neka nam Gospodin Isus Krist na misnom slavlju podari svjetlo da uvidimo koje plodove trebamo donositi i snagu da ih ponizno i ustrajno donosimo. Amen.