VII. uskrsna nedjelja IZMEĐU NEBA I ZEMLJE

IZMEĐU NEBA I ZEMLJE
VII. uskrsna nedjelja
Duhovna misao

Prema katoličkom kalendaru nalazimo se između Uzašašća i Duhova. Isus je dovršio ovozemno poslanje. Prije nego je uzašao u Božje nebo, kako je i dolikovalo, ostavio nam je oporuku. I u njoj pred nas stavlja neobičan izbor. Da budemo u svijetu, ali – ne od svijeta. Kada nam preporučuje da ne budemo od svijeta, misli da se ne predajemo onomu što je svjetsko, a to je grijeh koji se očituje u požudi tijela očiju i u oholosti života.

Svake nedjelje u misnom slavlju na Isusovu oltaru ostvarujemo spasonosnu oporuku. Njegovu smrt naviještamo: jer nas je po križu i grobu otkupio; njegovo uskrsnuće slavimo, jer nas je po uskrsnuću spasio od vječne smrti; njegov slavni dolazak iščekujemo, jer smo postojani u molitvi.

Obećao nam je: Neću vas ostaviti da budete siročad. Idem k Ocu svom i Ocu vašem. I opet ću doći k vama, da se obraduje srce vaše. Danas preko svete mise, na oltaru, preko kruha i vina, u našem vjerovanju. Sutra u kraljevstvu nebeskom, u zajedničkom susretu.

Za nas je, kako je Isus rekao, posvetio samoga sebe, da i mi, po njegovoj milosti, budemo posvećeni u Božjoj istini. Otac nebeski daje nam vječni život. Zato Isus želi da nas njegov Duh zahvati. Da spoznamo da je njegov i naš Otac – jedini i istinski Bog. Tako će se, preko nas i našega življenja, dobri Bog proslaviti u nama, a mi u njemu.

Da bismo uspjeli u plemenitoj nakani, Isus je za nas molio. U svoju proslavu, nakon uskrsnuća i uzašašća, koja je ujedno i proslava dobroga Oca, uključio je i našu vječnu proslavu u životu budućega vijeka na nebesima. Amen.