OSTANITE U MOJOJ LJUBAVI duhovna misao

OSTANITE U MOJOJ LJUBAVI
VI. vazmena nedjelja 
Duhovna misao

Svojim oproštajnim govorom, kojega smo čuli u zapisu sv. Ivana evanđeliste, Isus nije došao nadodati još jednu novu misao u duhovnu baštinu svijeta, nego je nas osobno htio pomiriti s Bogom, svojim i našim dobrim Ocem. U oproštajnim riječima, koje je uputio svojim apostolima, kao da prestaju granice između ljubavi i posluha, naklonosti i obveze. Kao da je htio reći: Tko istinski ljubi, nije mu teška nikakva zapovijed, nikakva riječ ljubljenoga.

Stoga, u ovom slučaju, Isus hoće da ljubav i zapovijed idu zajedno, jer – ljubiti znači biti odgovoran; biti odgovoran za svoje osjećaje, misli, riječi i djela; znači, čuvati ono dragocjeno, ono što nam je darovano. Tako, Isusa ljubi onaj koji čuva njegove zapovijedi, koje se opet, kako znamo, svode na zapovijed ljubavi.

Isus nam je zapovjedio da ljubimo Boga i da ljubimo jedni druge. On nam je to mogao zapovjediti, jer on je naš učitelj u ljubavi.

Znamo da njegove zapovijedi ne možemo čuvati vlastitim snagama. Onaj, koji nam daje da ih shvatimo, da ih prihvatimo, jest Branitelj, Duh Sveti; onaj koga Isus naziva Duhom Istine. Jer, Duh Sveti je Duh ljubavi Oca i Sina. On je Isusov Duh, koji nas upućuje u razumijevanje svega što su nam evanđelisti napisali, i apostoli navijestili. Samo ispunjeni Duhom Svetim, možemo razumjeti što nam je Isus rekao i možemo spoznati otajstvo Isusove spasiteljske misije među nama.

Šaljući nam Duha Svetoga, i obećavajući da će doći k nama, Isus poručuje da nas ne će ostaviti kao siročad. Upravo ovaj Duh ljubavi jest snaga koja nas povezuje s Isusom i dobrim Ocem, jest Duh Istine, koji čini da smo u Isusu i on u nama. Jer, samo njegovom snagom možemo spoznati da nismo siročad, da nismo napušteni, da nismo sami, ni osamljeni.