HOZANAŠI + RASPINJAČI duhovna misao

HOZANAŠI + RASPINJAČI
Duhovna misao

Kao kršćani u Velikom tjednu čitamo da je Isus Krist na Cvjetnicu ušao svečano u Sveti Jeruzalem. Nakon nekoliko dana, u četvrtak navečer, uhvaćen je u Masliniku. U petak oko podne već je visio na križu. U nedjelju prije toga pobožni su vjernici klicali: Hosana. U petak ujutro, nakon toga, pobožni su vjernici vikali: Raspni ga!

Jesmo li primijetili, dragi kršćani, da to nisu bili isti vjernici. Oni od Cvjetnice – hosanaši, nisu ovi od Velikoga petka – raspinjači.

Tada je naš Isus Krist, u četvrtak navečer raspustio poslanički Sabor, govoreći: Mene tražite? Ako mene tražite, pustite ove da odu. Upitajmo se pred ovim činom: Zašto je Isus Krist, te noći, u četvrtak navečer, raspustio svoj Sabor? Jer je želio da On sam ispuni Pismo i Proroke, da ispuni ono što je o njemu napisano. Nije poslanike pozvao na križ, iako je mogao. Jer, ovako je odlučio: Najprije ja, Učitelj, a onda vi, poslanici! Najprije ću ja podnijeti križ, a vi ćete, nakon mene, nositi moj križ u sve dane do svršetka svijeta. Dao sam vam primjer (da znate što vas čeka).

U naše vrijeme, kao kršćani, prema katoličkom kalendaru, nosimo križ, koji nam je namijenio naš Učitelj, Isus Krist, da ga nosimo za njim. Jer, rekao je: Doći će, već, dani… Ove godine, bez naše krivnje, na križ Katoličke Crkve, natovarili smo još jedan čovjekov teret. Zove se Corona Virus (nazovimo ga CO-VID-12.04.2020).

Prvi je na sebe natovario križ Isusa Krista njegov zakonito izabrani nasljednik. I tako već dvije tisuće godina… Hozanaši kliču: Hosana! Raspinjači zubaju: Raspni ga!

U naše vrijeme križ Katoličke Crkve natovario je na svoja staračka leđa papa Franjo. Već sedam godina pobožni mu hozanaši kliču: Hozana! Blagoslovljen papa Franjo, koji dolazi u ime Gospodnje! Sjećate li se toga, dragi kršćani? Sada mu pobožni raspinjači viču da se očituje, jer vele, da javnost mora znati… vlada li Katoličkom Crkvom papa Franjo ili Corona Virus, to jest CO-VID-12.04.2020.

Jesmo li primijetili, dragi kršćani, da to nisu isti vjernici. Oni od Cvjetnice – hosanaši, nisu ovi od Velikoga petka – raspinjači. Dok hozanaši u svojim obiteljima, u kućnoj Crkvi, mole za papu Franju, raspinjači mu, po virtualnim obavijesnim sredstvima, na digitalni način, prijete: Siđi s križa, pa ćemo ti vjerovati.

I tako, opet, po zna koji put, razapeše moju Katoličku Crkvu, plače Isus Krist; staviše je na Stup srama; razvlače je od Poncija do Pilata, tjeraju je na Kalvariju; da umre u Grobu. Ne znaju raspinjači da je Corona Virus, to jest CO-VID-12.04.2020, dobio moć da me uhvati na Veliki četvrtak i da me osudi i razapne na Veliki petak. Ne znaju raspinjači da će me opet hozanaši skinuti s križa i pokopati u Grob; da će hozanaši opet, prvoga dana u tjednu, nakon Velike subote, u zoru, klicati: Hozana! Blagoslovljen papa Franjo, koji dolazi u ime Gospodnje!.

I tako, opet, po zna koji put, razapeše moju Katoličku Crkvu, plače Isus Krist. Razapinju papu, kardinale, nadbiskupe i biskupe, svećenike, redovnice i redovnike, razapinju kršćane… Evo, u Gradu sv. Dujma, uhvatiše nadbiskupa splitsko-makarskoga Marina Barišića da ga razapnu na brdu iznad Dioklecijana, na Marjanu.

Dvadeset godina već pobožni vjernici kliču: Hosana! Blagoslovljen nadbiskup Marin Barišić, koji dolazi u ime Gospodnje! Nekoliko tjedana već pobožni vjernici, predvođeni vikačem Corona Virusom, zvanim CO-VID-12.04.2020, hvataju Nadbiskupa u Vrtu, da ga dovedu u Dvor, da ga razapnu na Marjanu, da ga pokopaju u novu grobnicu u Solinu.

Jesmo li primijetili, dragi kršćani Splitsko makarske nadbiskupije, da to nisu isti vjernici. Oni od Cvjetnice – hosanaši, nisu ovi od Velikoga petka – raspinjači.

Vikač Corona Virus, zvani CO-VID-12.04.2020, u društvu raspinjača, od Cvjetnice do Velikoga četvrtka, sastavlja, po mass medijima, presudu, u Ime naroda (jer, javnost mora znati…) da mogu nadbiskupa Marina razapeti na Veliki petak do podne. Jer, kako piše u presudi, srušio je sve hramove u Katoličkoj Crkvi (to jest zatvorio je sve crkve).

I sada, dok hozanaši, na ognjištima svojih obitelji, poštujući zakonito izabranoga nasljednik sv. Dujma, mole za nadbiskupa Marina, raspinjači zubaju: Ako si… siđi s križa, pa ćemo ti vjerovati.

Gdje si se, Isuse Kriste, skrio? U Maslinik si pobjegao? Našli smo te, našli, Isuse Kriste! Gdje si se, papa Franjo, skrio? U Zidine si pobjegao? Našli smo te, našli, papa Franjo! Gdje si se, nadbiskupe Marine, skrio? U Palaču si pobjegao? Našli smo te, našli, nadbiskupe Marine!

Siđi s križa, Isuse Kriste, pa ćemo ti vjerovati; siđi s križa, papa Franjo, pa ćemo ti vjerovati; siđi s križa, nadbiskupe Marine, pa ćemo ti vjerovati. 

Ne znaju raspinjači da će, poslije Velikoga petka, i Križa, i Velike subote, i Groba, svanuti Nedjelja uskrsnuća Isusa Krista. I ponedjeljak… To znaju samo hozanaši; koji, na ognjištima svojih obitelji, mole u tišini za papu Franju, mole za nadbiskupa Marina: Papa, ne silazi s Križa; Nadbiskupe, ne silazi s Križa… da s vama zajedno proslavimo Nedjelju uskrsnuće Isusa Krista, i ponedjeljak…

Hozanaši znaju da je Isus Krist, na Veliki četvrtak, navečer, raspustio poslanički Sabor, jer je želio da On sam ispuni Pismo i Proroke, da ispuni ono što je o njemu napisano. Nije poslanike pozvao na križ, iako je mogao. Hozanaši znaju da je papa Franjo, na Veliki petak, prije podne, na svoja svećenička ramena natovario križ Isusa Krista. Hozanaši znaju da je nadbiskup Marin, u Velikom tjednu, na svoja svećenička ramena natovario križ Isusa Krista.

Da Papa i Nadbiskup izvrše poslanje: Najprije ću ja ponijeti križ, reče im Isus Krist, a vi ćete, nakon mene, nositi moj križ u sve dane do svršetka svijeta, i u ponedjeljak… Dao sam vam primjer (da znate što vas čeka).

Papa naš, papa Franjo, i nadbiskupe naš, nadbiskupe Marine, neka vam je blagoslovljen Uskrs, žele vam vaši vjernici hozanaši (uskoro će nam se, nadamo se, u ponedjeljak… pridružiti i naši vjernici raspinjači).