USKRS obiteljski blagoslov hrane

Blagoslov hrane na Uskrs

Bože, u pomoć mi priteci!
– Gospodine, pohiti da mi pomogneš!
– Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
– Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Uvodna misao
Kao kršćanska obitelj, prema drevnom običaju, okupili smo se da blagujemo plod zemlje i rad ruku čovječjih – uskrsni blagoslov. Zahvalimo dobrom Bogu, kojemu prikazujemo prvine plodova koje nam je podario. Po svojoj svetoj riječi dao je da rastu, zapovjedio je zemlji da donosi svoje plodove na radost i za hranu ljudskom rodu. Za ove darove, zahvalimo dobrom Bogu, za sve blagoslove, zahvalimo dobrom Bogu, koji radi nas daruje sve stvoreno svakom vrstom plodova.

Molitveni zazivi
Isus Krist, naš Domaćin, koji nas je pozvao za naš obiteljski stol, neka bude s nama i u ovom činu blagoslova hrane u čast njegova uskrsnuća.
Prisjetimo se da je svako jelo, svaka hrama, dar dobroga Boga. To je veliki dar ljubavi Stvoritelja prema nama; to je dar neba našoj zemlji; to je poseban blagoslov Božji; to je plod zemlje i nagrada truda naših ruku.
Zato je Isus Krist, naš Gospodin i Učitelj, na Veliki četvrtak, kao temelj svoga uskrsnuća, u prilikama kruha i vina, za nas i za naše spasenje, ustanovio euharistijsku gozbu. 
Njega, svoga Otkupitelja, zamolimo da svoju milost i svoj blagoslov izlije na ovo jelo, koje smo pripremili za blagoslov. Da se ostvari ona apostolska zahvalnica: Od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost.
Stoga, slaveći smrt i uskrsnuće njegovo, pomolimo se da ovaj Uskrs bude na spasenje nama i svima koji će blagovati ovu hranu, koju smo pripremili za blagoslov.

Oče Naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Molitveni blagoslov
Pomolimo se: Dobri Bože, molimo te izlij svoj sveti i očinski blagoslov + na ovu hranu: na kruh i sirnice, na meso, sir i jaja, na zelje i salatu, na sol i začine… i na sve + što smo pripremili  za uskrsno blagovanje. Neka voda, kojom ćemo poškropiti našu hranu, i ovaj sveti + križ, bude znak tvoga blagoslova. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. 

Ispovijest vjere
Čvrsto vjerujem u Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga.
Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom
i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista
i vjernosti Katoličkoj Crkvi.
Svoju odluku polažem u bezgrešno Srce presvete Bogorodice Marije.
Najvjernija Odvjetnice,
na braniku stoj,
čuvaj našu svetu vjeru
i hrvatski dom!
Amen. 

Mirboženje
A sada, kao ukućani, u ime uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, zatražimo milost oproštenja jedni od drugih, govoreći: Oprosti nam, Gospodine, jer i mi opraštamo svima.
Amen.