Duhova misao ISUSOV PROGLAS

VI. nedjelja kroz godinu
GOVOR  NA GORICI
Duhovna misao

Evanđelist Matej piše da je Isus u Govoru na gori, kao u svojoj prvoj propovijedi, i u svom prvom javnom obraćanju, pozvao svoje slušatelje, i buduće vjernike, da vladanjem očituju dobrotu dobroga Boga, koji svojim suncem grije pravedne i nepravedne te svojom kišom zalijeva usjeve jednih i drugih.
Starozavjetna podloga Isusovim anti-tezama jest odlomak Sirahove knjige u kojem nadahnuti mudrac ističe da “Gospod zna svako djelo čovječje” te prema tome nije dovoljno glumiti održavanje izvanjskih odredaba, nego ih valja srcem usvajati i u djelo provoditi.
U tim usporednim zakonima, u tzv. anti-tezama, čuli ste da je rečeno starima, a ja vama kažem, Isus daje upute za ponašanje u slučaju srdžbe, preljuba, rastave, zakletve, osvete i ljubavi prema neprijatelju.

Svoje zakonske anti-teze Isus je izrekao, kako smo čuli, šokantno i uvjerljivo: Čuli ste što je rečeno starima… a ja vama kažem… 
Prva anti-teza govori da su ljudi “čuli” odgojem, vjerskim ili kućnim, da ne smiju ubijati druge ljude.
Novi, Isusov, zakon, kaže: Ne samo da ne smijemo ubiti bližnjega svoga, nego se ne smijemo ni srditi. Jer, iz srdžbe može doći do svađe, a u svađi se možemo i potući, a onda, između obrane i napada, kada izgubimo razum, može doći do ubojstva. Znači, nemoj se ni srditi, ni ljutiti, na brata svoga; oprosti mu prije, nego bude kasno.
U ono vrijeme žene nisu bile dovoljno zaštićene kao danas, pogotovo neudane i udovice. Stari zakon veli: Ne čini preljuba. A Isus u drugoj anti-tezi, želi reći: Nemoj ni požudom pogledati tuđu ženu; jer će ti grješni pogled zamutiti pamet, pa će biti kasno plakati nakon preljuba. Jer, žena nije “objekt” za zadovoljavanje nečije strasti; muškarci i žene su i kao seksualna bića  – ljudske osobe i slika Božja.
U stara vremena je bilo rečeno: Ne zaklinji se… A novi Isusov zakon, u trećoj anti-tezi, veli: Ne kunite se nikako. Jer, između dvije zakletve postoji samo jedna istina.

U zbornoj molitvi, prije misnih čitanja, dobri Bog nas je pozvao da će on, kao naš Stvoritelj, boraviti u pravednu i iskrenu srcu. Zamolimo ga da takvi zaista budemo kako bi se dobri Bog trajno nastanio u nama.