IV. vazmena nedjelja DOBRI PASTIR Duhovna misao

IV. vazmena nedjelja
DOBRI PASTIR
Duhovna misao

Dobri Bog obdario je Isusa Krista slavom uskrsnuća. I kada je uzašao na nebo, nije nas napustio. Obećao nam je da će biti s nama u sve dane do svršetka svijeta.
Onoga dana kada je uzašao na nebesa, počelo je teći vrijeme našega vjerovanja. Od ovoga dana kršćani su počeli naučavati proglas vjerovanja u Boga Oca, stvoritelja neba i zemlje, i proglas vjerovanja u Isusa Krista, otkupitelja naših grijeha.
O ovim događanjima piše sv. Ivan apostol u Knjizi Otkrivenja kada kaže da je za Isusom, kao dobrim Pastirom, pošlo veliko mnoštvo, što ga nitko nije mogao izbrojiti. Za Isusom je pošlo veliko mnoštvo vjernika iz svakoga naroda, i plemena, i puka, i jezika. Danas mu služe pred prijestoljem svoga vjerovanja, pred oltarom, jer su ljudske grijehe oprali u Isusovoj krvi na križu.
Nećemo više gladovati, ni žeđati više nećemo. Jer će nas dobri Pastir – Isus – dovesti na plodne pašnjake i na izvor vode života. Zato nam on – Isus – i reče da je on Pastir dobri. I on daje život vječni nama – svojim vjernicima. Na oltaru u crkvi, kako je obećao, kada je rekao: Uzmite i jedite, hranu koja daje vječni život. Budite dio moga tijela. Bit ćete svojina Oca nebeskoga. Jer, ja i Otac – jedno smo.
I nas će – nas kao svoje vjernike –  dovest će u ruke Očeve, pred prijestolje na nebesima, u život budućega vijeka.
Možda smo, dragi vjernici, koji put ojađeni i zbunjeni, u strahu i nedoumici, umorni i bolesni, pritisnuti poteškoćama. Što možemo, ljudi smo i osjećamo zemaljske probleme. Ali, u svoje čovještvo utkali smo kršćansko vjerovanje. Zahvaljujući vjerničkoj ustrajnosti, dobri Pastir otrt će svaku suzu s naših očiju, kako je danas obećao. Nitko neće propasti od nas koji vjerujemo u Boga, i nitko nas neće ugrabiti iz Božje ruke, jer nas čuva Isus – dobri Pastir.
Kao kršćanska zajednica na putu od Čovjekove Zemlje do Božjega Neba, stalno smo u opasnosti da negdje zapnemo u ljudskim obećanjima. Zato nam je Isus ponudio nebesku nadu. I utješio nas je riječima: Dođite k meni svi vi, izmoreni i opterećeni, i naći ćete spokoj svojim duša.
Mi smo Isusovo dobro blago, njegova duhovna svojina. On nas je, zato, pozvao ove nedjelje pred svoj oltar, na duhovnu gozbu, gdje se on, kao jaganjac Božji, prinosi za naše otkupljenje. Njemu ćemo reći, da nismo dostojni, kao grješnici, ući pod krov kuće Bože, ali on nas je, kao svoje duhovno dobro, pozvao da blagujemo na njegovu oltaru hranu koja daje vječni život.
I kao što nas vodi, kao dobri Pastir, zemaljskom stazom, neka nas dovede na nebeske pašnjake u kraljevstvo svoje, da uistinu budemo njegova vječna svojina i duhovno blago. Amen.