V. korizmena nedjelja MILOSNO OPROŠTENJE Duhovna misao

GRJEŠNI POČETAK I MILOSNI ZAVRŠETAK
V. korizmena nedjelja Gluha
Duhovna misao

Evanđelist Luka, kako nam je poznato, poslanik je Isusova milosrđa prema grješnicima i glasnik oproštenja koje Bog po Isusu nudi svim ljudima.
I dogodlio se čudo: onaj koji će uskoro biti osuđen na križ, spašava drugu osobu osuđenu na kamenovanje. Tužiteljima nije bitna ni grješnica ni Isus: njih dvoje su postali samo objekt koji je trebalo uhvatiti u zamku koju su namjestili.
Ako Prorok iz Galileje ne osudi preljubnicu, krši propise prema kojima i njemu slijedi kazna. Ako je osudi, tužit će ga Rimljanima kao političkog buntovnika. Pisanjem po tlu Isus je namjerno odvratio pažnju od optužbe i time pokazao tužiteljima da ne trebaju žuriti.
Pisanjem je osudio njihovu nasilnu revnost. Tada ih je, prividnom nepažnjom, prisilio da ponove optužbu. Oni su smatrali da je prvotna dužnost osuditi prekršitelje. Da bi pokazao kako Bog i grješnicima nudi spasenje, dobacuje tužiteljima: Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen. Tada je morala nastati grobna tišina oko Isusa. Kao usput, evanđelist primjećuje: …stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Oni su imali duži ljudski vijek, ali i duže grješničko iskustvo. Vjerojatno su jedni drugima znali za prekršaje Božjih zapovijedi.
Nakon toga, ostalo je dvoje: grijeh i milosrđe. Grijeh žene preljubnice i Isusovo oproštenje.
Njegov stav prema grješnicima nije osuda i prjezir nego ljubav i poštovanje koje je grješnicima ulijevalo volju da se obrate.
Kako smo čuli, u opomeni: “Idi i odsada nemoj više griješiti”, vidimo da Isus ne odobrava preljub. Žena je zaista sagriješila protiv Boga i protiv muža. Ali, nudi joj novu prigodu i vjeruje da ona može, uz Božju pomoć, početi iznova, novi život.
S raskajanom grješnicom, i mi danas priznajmo Isusa za svoga milosrdnoga Učitelja. Svjesni vlastite grješnosti, zahvalimo dobrom Bogu koji nam, po sakramentu ispovijedi, nudi novu prigodu za novi milosni početak. Amen.