KALVARIJA MUKE KRISTOVE

II. korizmena nedjelja
BRDO SLAVE  = KALVARIJA MUKE 
Duhovna misao

Kao vjernik, Petar je poželio ostati na Gori preobraženja, i zato kaže: Učitelju, dobro nam je ovdje biti.
Silazeći s Gore, Isus je trojici učenika protumačio o čemu je razgovarao sa Zakonom – Mojsijem i Prorocima – Ilijom.  Razgovarao je o budućem uskrsnuću od mrtvih, koje pretpostavlja prethodni događaj muke i križa.
U preobraženom Isusu učenici još nisu vidjeli Učitelja muke i križa. Ali će uskoro, na Maslinskoj gori, naučiti da preobraženje – oblačenje u svjetlo – uključuje i vjernički trnoviti prolazak kroz tamu muke.
Ono što je Petar poželio, Isus mu je kasnije ispunio. Napravio je sjenicu među nama, svoju kućicu kao sklonište, pustinjski šator utjehe u kojemu će prebivati među nama; u kojemu ćemo i mi, njegovi vjernici, slušati glas nebeskoga Oca: Ovo je Sin moj, Izabranik!
Kao što je Mojsije primio Zakon na Brdu, a Ilija proročke riječi, tako su i učenici primili riječ Božje poruke na brdu Svetoga Križa, nakon Isusova uskrsnuća.
Od tada do danas, mi smo svjedoci, da je križ Isusovo uzdignuće, a naše spasenje.
Na Brdu preobraženja postao je božanska riječ objave: Zakon i Proroci. Događaj preobraženja to je potvrdio. Učenici moraju s Isusom ponovno sići s Gore sjaja i slave i Dolinu patnje i križa. I ponovno učiti: Njega slušajte.
I nama poruka, da moramo ostati u Dolini patnje i križa, živjeći u vjeri Isusova usrsnuća.  
Trojica svjedoka na Gori preobraženja vidjela su sjaj slave Božjega kraljevstva u Isusu. Na Gori, u razgovoru preobraženoga Učitelja naviješten je istinski blagdan slave Božje. Učenici su iskustveno doživjeli da je Učitelj postao Zakon i Proroci.
Doživimo i mi, kao Isusovi učenici, iskustveno Božju nazočnost u njegovom počivalištu.