PROLJETNE KVATRE

PROLJETNE KVATRE

Bogoslužje kvatri (quattour tempora) posebni su dani «četiri vremena» početkom godišnjih doba koji kršćane poziva na molitvu i pokoru. Kvatrene dane stoga kršćani posvećuju djelima ljubavi na posebne nakane Crkve. Papa Grgur VII. odredio je 1078. pravilo da četiri kvatrena tjedna traju tri dana: u srijedu, petak i subotu, prema posebnom slijedu. Vjernici kvatreni tjedan posvećuju djelima pokore i ljubavi na određenu nakanu Crkve prema određenom slijedu:

Proljetne kvatre slave se u prvom korizmenom tjednu, a posvećuju se pokori i obraćenju.

Ljetne kvatre slave se u tjednu nakon Duhova za posvećenje ljudskoga rada u gradskim sredinama, a za urod zemlje u poljodjelskim sredinama.

Jesenske kvatre slave se nakon blagdana Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna) za svećenička i redovnička zvanja, te za duhovnu izgradnju kršćanske mladeži.

Zimske kvatre slave se u drugom tjednu došašća, prije 17. prosinca, a posvećuju se kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za primljena dobročinstva.

Proljetne kvatre

U prvom korizmenom tjednu, prigodna molitva za pokoru i obraćenje:

Gospodine, ti si milostiv svemu, i ne mrziš ni jedan stvor. Kroz prste gledaš grijehe ljudima da bi se pokajali. Ti čuvaš, jer sve je tvoje, Gospodaru, ljubitelju života.
Pomolimo se: Gospodine, priznajemo da smo grešnici. Smiluj nam se, oprosti nam grijehe i udijeli nam dobrostivo mir u duši. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova. Amen.