ISPUNILO SE SVETO PISMO

DANAS SE ISPUNILO SVETO PISMO
IV. nedjelja kroz godinu
Duhovna misao

Zamislimo da je Isus ušao u našu crkvu i da je pročitao prvo i drugo čitanje, koje smo mi slušali. I mi bismo ostali zadivljeni. Zapravo, svake nedjelje Božja riječ dolazi k nama preko misnih čitanja. Osobito preko evanđelja gdje nam Isus govori o Božjoj ljubavi prema nama.

Tako i danas slušamo koje je Isusovo poslanje: Navijestiti evanđelje da se ispunio vrijeme i da nam se približilo kraljevstvo Božje. Prema onomu što Isus sam kaže; to je također poslanje Crkve, kao i svakog krštenika u Crkvi. Biti kršćanin – znači biti propovjednik Božje riječi u svijetu. Naviještati evanđelje riječima, a prije svega životom, glavna je svrha kršćanske zajednice i svakog od nas.. Ovdje treba primijetiti da Isus upućuje Radosnu vijest svima, ne isključujući nikoga, štoviše, povlašteno mjesto u njegovu naviještanju imaju oni koji su najdalje, patnici, bolesnici, oni koje je društvo odbacilo.

Zato i nas poziva da se i mi zapitamo: što znači navijestiti siromasima riječ Božju? To znači, prije svega, približiti se skromnima, siromasima, onima koji su tužni i žalosni, bolesni i u nevolji, i njima, i svima drugima, navijestiti da se obrate Bogu, jer će ih nebeski Otac osloboditi od njihove potlačenosti; a sve to u ime, i s Duhom Kristovim, jer on je Božje evanđelje, on je Božje milosrđe, on je Božje oslobođenje, on se učinio siromašnim kako bi nas svojim siromaštvom obogatio.

Dakle, Izaijin tekst, osnažen Isusovim čitanjem, pokazuje da mesijanski navještaj Božjega kraljevstva koje je došlo među nas na preferencijalan je način upućen jednostavnima, malenima, skromnima, onima koji ga čekaju i očekuju.

Vjerojatno u Isusovo vrijeme te i takve osobe nisu bile u središtu ni vjerske ni društvene zajednice. Takvi nas pozivaju da im pružimo snagu Božjega evanđelja, koje obraća srca, ozdravlja rane, preobražava ljudske i društvene odnose prema logici ljubavi.

Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne osjetiti glad i žeđ za evanđeljem u svijetu, osobito u srcu i tijelu naših bližnjih s kojima živimo. Neka svakom od nas, i svakoj kršćanskoj zajednici, Isusova i naša majka Marija izmoli da životom svjedočimo veliko milosrđe koje nam je darovao njezin sin, Isus Krist, a naš Otkupitelj. Amen.