Duhovna misao uz Isusovo krštenje (2.kroz god.)

2. nedjelja kroz godinu


 

ISUSOVA KRSTIONICA

Duhovna misao

Na rijeci Jordanu, nakon Isusova krštenja, dogodio se navještaj otkupljenja. Ivan Krstitelj, po proročkom nadahnuću, pokazao je Janje Božje, koje će dobri Otac nebeski prinijeti kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe.

Toga trenutka, kada je Ivan Krstitelj i Otac nebeski objavili da je Jaganjac Božji, Isus je započeo javno djelovanje. Od tada je propovijedao blagu vijest spasenja, liječio bolesne, tješio ožalošćene, hrabrio klonule, svima navijestio kraljevstvo Božje. Životna staza vodila ga je od rijeke Jordana do svetoga Brda, na kojemu će, kao Jaganjac Božji, prinijeti sebe na križu za otkupljenje čovjeka.

Kada su čuli svjedočenje, nekoliko Ivanovih vjernika odmah je htjelo slijediti Jaganjca Božjega. Jer, kao pravi vjernici, očekivali su spasenje Božje. Nakon što su postavili nekoliko pitanja i dobili odgovore, uz Učitelja su se svrstali prvi učenici: najprije braća Šimun i Andrija, zatim braća Jakov i Ivan. Prema dogovoru, Isus će biti njihov Učitelj, a oni njegovi učenici. Od tada, kada su se upoznali, postali svjedoci Jaganjca Božjega.

Iz početne vjerničke znatiželje, od trenutka susreta i dogovora, postali su pravi Isusovi sljedbenici. I pošli za Učiteljem prema Kalvariji.

Njima se, prema Učiteljevu odabiru, pridružilo još osam učenika, ukupno dvanaest poslanika. Njima se pridružilo nebrojeno mnoštvo Božjega puka; njima smo se pridružili i mi, kada dođemo u crkvu na kršćanski obred.

I svi smo mi, krštenici, pošli za njim; za Isusom, za Učiteljem, za Jaganjcem Božjim, za Otkupiteljem našim. Kako su učinili oni, u ono vrijeme, tako smo učinili i mi, krštenici u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, u naše vrijeme. Pošli smo da slijedimo hod Jaganjca Božjega: od vode krštenja do Žrtvenika, od Kalvarije i Križa do Oltara, do Splita na Dobromu.

Stoga, dragi vjernici, ako upitate Učitelja, gdje stanuje, on će vam jednostavno odgovoriti: U Splitu na Dobromu, dođite slaviti moju Pashu, u II. nedjelju kroz godinu: tijekom jutra u 7, 8, 9, 10 i 11 sati i navečer u 19 sati. Ako se želite ispovjediti, možete to obaviti također u crkvi, ujutro od 7 do 12 i poslije podne od 18,30 do 20 sati.

U mojoj Pashi, u obredu, u kojemu u crkvi sudjelujemo, prinoseći Moju žrtvu, svećenik će vas pozvati riječima sv. Ivana Krstitelja, a ja ću odgovoriti: Evo, ja sam Jaganjac Božji, koji oduzima vaše grijehe.

A mi ćemo se, kao vjernici, koji smo pošli za Jaganjcem Božjim, skrušeno odazvati: Isuse, nisam dostojan… nisam dostojna… samo reci jednu riječ i ozdravit će duša moja.

Neka nam, stoga, blagovanje tijela i krvi Jaganjčeve ne bude na sud i osudu, nego neka nam po svetoj misnoj žrtvi, i po dobroti dobroga Boga, pričest bude i duši i tijelu zaštita i lijek. Kao i vazda, tako i ovaj put: Amen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *