2. nedjelja Došašća

2. nedjelja došašća


PRIPRAVIMO PUT
Duhovna misao

U drugoj nedjelji došašća Crkva pred nas stavlja lik Preteče kojega evanđelist ovako predstavlja: U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: Obratite se jer se približilo kraljevstvo nebesko! Njegovo poslanje bilo je pripraviti i poravnati stazu pred Mesijom, pozivajući narod da se pokaje zbog svojih grijeha i da ispravi svoje prijestupe. Zahtjevnim riječima Ivan Krstitelj naviještao je skori sud: Svako stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Upozoravao je osobito na licemjerje onih koji su se osjećali sigurnima samo zato što su pripadali izabranome narodu: pred Bogom, govorio je, nitko se nema čime hvastati, nego mora donositi plodove dostojne obraćenja.

Dok nastavljamo ovaj hod došašća, dok se spremamo proslaviti Kristovo rođenje, u našim kršćanskim zajednicama odjekuje poziv Ivana Krstitelja na obraćenje. To je poziv koji nas potiče da otvorimo srce i prihvatimo Sina Božjega koji dolazi među nas kako bi objavio božanski sud. Otac ne sudi nikoga, nego je svome Sinu povjerio vlast da sudi, jer on je Sin čovječji. I upravo danas, u sadašnjem vremenu, u igri je naša buduća sudbina; ispravnim ponašanjem, koje imamo u ovom životu, odlučujemo svoju vječnu sudbinu.
Na zalasku naših dana na zemlji, u trenutku smrti, bit ćemo vrjednovani na temelju toga jesmo li slični ili ne Djetešcu koje će se roditi u siromašnoj betlehemskoj špilji, jer On je mjera što ju je Bog dao čovječanstvu. Nebeski Otac, koji nam je u rođenju svoga Jedinorođenoga Sina objavio svoju milosrdnu ljubav, poziva nas da slijedimo njegove stope, te poput njega od svoga života načinimo dar ljubavi. A plodovi su ljubavi oni “dostojni obraćenja” o čemu govori sveti Ivan Krstitelj, dok se oštrim riječima obraća farizejima i saducejima što su se našli među mnoštvom koje je došlo na krštenje.

Po Evanđelju, Ivan Krstitelj nastavlja govoriti kroz stoljeća svakome naraštaju. Njegove jasne i teške riječi nama su spasonosne, nama, muškarcima i ženama našega doba, u kojemu, nažalost, vrlo često, čak i način življenja i razumijevanja Božića, osjeća posljedice materijalističkoga mentaliteta.
“Glas” velikoga proroka traži od nas da pripravimo put Gospodinu koji dolazi, u pustinjama današnjice, izvanjskim i nutarnjim pustinjama, žednima žive vode, to jest Krista.

Neka nas na putu iz došašća u Božić vodi Djevica Marija, na putu do istinskoga obraćenja srca, kako bismo mogli donijeti potrebne odluke i tako uskladiti svoj život s Evanđeljem Isusa Krista.