XII. tjedan kroz godinu VJERNIČKI CVRKUT

VJERNIČKI CVRKUT
XII. tjedan kroz godinu
Duhovna misao

Apostol Matej, u evanđelju XII. nedjelje kroz godinu, poziva na trostruku neustrašivost: neustrašivo propovijedanje, neustrašivo suočenje s mučeništvom kada je potrebno i neustrašivo gledanje u budućnost s obzirom na materijalna dobra.
Ovakva neustrašivost ujedno je i pobožnost kao izraz prihvaćanja ovisnosti o Bogu. Isus, stoga, zove na zdravu neustrašivost pred Ocem nebeskim.

Vladari novoga svjetskoga poretka mogu nanositi nama zlo u našoj tjelesnosti, ali duhovnu bit slobodnoga kršćanskoga bića ne mogu podjarmiti. Bog je gospodar našega opstanka, ukoliko smo i tjelesni i duhovni, ukoliko smo i slobodno i razumno biće. Pred Bogom trebamo imati zdravu neustrašivost, koja se očituje u priznavanje Božjega vrhovništva i u svakodnevnom življenju po Božjim zapovijedima.

Spominjući vrapce, koje Otac nebeski hrani, i spominjući izbrojane vlasi na našoj glavi, Isus želi nas, kao svoje sljedbenike, potaknuti na vjerničko oslanjanje na Božju providnost. On najavljuje potrebu hrabroga propovijedanja iz svoje kuće, s krova svoje kuće, zatim mogućnost mučeništva i potrebu ispovijedanja vjere pred zemaljskim vlastima.

Naš Bog je uvijek uz nas, uvijek blizu, nikada daleko; jer smo vrjedniji od mnogo vrabaca.
Vjerojatno se Isus morao nasmijati kada nas je usporedio s vrapcima, a ne s komarcima.
Vjerujemo da je to osmijeh povjerenja u Boga i ohrabrenje učenicima. Osmijeh koji je pokazivao Isusovo oslanjanje na Božju providnost i poticao na takvo oslanjanje. Pozvao nas je da svom Bogu uvijek služimo sa strahopoštovanjem i ljubavlju, jer On nikada ne krati svoga vodstva vjernimakoje je utemeljio u svojoj ljubavi.
I mi smo, kao ljudi, podložni strahu i nemiru zbog nesigurne budućnosti; podložni smo napasti odustajanja i bježanja od redovnih dužnosti. S prorokom Jeremijom, apostolom Pavlom i s Gospodinom Isusom, budimo uvjereni da Bog nikada ne krati svoga vodstva nama vjernicima, pogotovo kada, kao vrapci, cvrkućemo i živimo njemu na čast, a sebi na spasenje. Amen.