VJERA S RANAMA

VJERA S RANAMA
Duhovna misao

Ovo se nije dogodilo prvoga dana u tjednu. Dogodilo se tjedan dana kasnije. Kada su poslanici ušli u Dvoranu, jer su bili u strahu, zaključali su glavna vrata. S njima je ušao i poslanik Toma (koji tjedan dana prije nije bio u Dvorani).

Čim su se sabrali, rekoše mu poslanici: Toma, vidjeli smo Učitelja?
Poslanik se Toma začudi: Kojega Učitelja?
Oni će njemu: Našega Učitelja. Uskrsloga! Bio je s nama u Dvorani. Blagoslovio nas je, govoreći: Mir vama!
Poslanik se Toma branio: Ja vam ništa ne vjerujem. Kojega ste Učitelja vidjeli? Onoga prije Cvjetnice ili onoga nakon Uskrsa?
Oni njemu: Uskrsloga!
Poslanik Toma njima: Jeste li na Učitelju vidjeli biljeg njegovih rana?

Poslanici su zastali. Nitko nije mogao potvrditi je li vidio rane na Učiteljevu tijelu. Poslanik je Toma mudro zaključio: Ako smo vidjeli Učitelja bez rana, bio je to Učitelj Cvjetnice. Ako smo vidjeli Učitelja s ranama, vidjeli smo Učitelja Uskrsa.
Zato im poslanik Toma reče: Moj Učitelj je ranjen. I moram opipati njegove rane da vam vjerujem. Moj Učitelj nakon Uskrsa mora imati rane čavala na rukama i nogama, i mora imati ranu od koplja na boku. Ako se pojavi bez rana, ni Učitelju ne ću vjerovati.

Poslanik se Toma spusti uz niski pristol. Na stoliću je gorjela uljanica. Ona od Velikoga četvrtka. Na stoliću se nalazila čaša. Ona od pashalne večere. Uz njega sjedoše ostali poslanici. Htjeli su poslaniku Tomi nešto razjasniti, ali nisu imali odgovor na njegovo pitanje. Htio je poslanik Toma nešto njima razjasniti, ali nije našao pitanje da zatraži odgovor. Da razbije mučninu, koja je nastala među njima, poslanik Toma uzme hljeb suhoga kruha. Onoga od Velikoga četvrtka. I prinese zalogaj ustima.

Tada, kroz zatvorena vrata, u Dvoranu uđe Učitelj i reče: Mir vama.
Poslanici se obradovaše vidjevši ponovno Učitelja. Učitelj se odmah uputi prema poslaniku Tomi. Uzme ga za ruke i podigne od pristola. I reče: Poslaniče Toma, potvrdi svoju vjeru. Prinesi ruku k meni; pruži svoj prst ovamo; evo mojih ruku! Pruži ruku svoju i stavi je u moj bok; ne budi više nevjernik, nego vjernik! Učvrsti svoju vjeru u mojim ranama.
Toma tada klekne pred Učiteljem i ostalim poslanicima potvrdi svoju vjeru: Ovo je Učitelj moj; ovo je Bog moj! Ovo je Uskrsli, s ranama. Učitelju, vjerujem u tvoje uskrsnuće; umnoži moju vjeru!

Tada reče Učitelj poslaniku Tomi (i ostaloj desetorici poslanika): Ovo je ono što sam vam govorio. Trebalo je da se na meni ispuni Pismo i Proroci. Odsada će se Pismo i Proroci ispunjati na vama. Ja sam Put. Ovo je moj Put, koji vam dajem: Ulazite u gradove među ljude i slavite Večeru u dvoranama s vjernicima. Ja sam Istina. Ovo je moja Istina, koju vam dajem: Uhićenja u Masliniku, suđenja u Sabornici, bičevanja na Stupu srama, trnove krune na glavama, nepravedne osude, umiranje na razapetim križevima, pokop u nepoznatim grobovima. Ja sam Život. Ovo je moj Život, koji vama dajem: Čekam vas s druge strane Groba. Da vas uskrisim, i povedem u Božje nebo.
Tada Učitelj pruži svoje rane prema poslaniku Tomi i reče: Moje su rane trajni biljeg moje prisutnosti među vama. I pokaza svoj jedanaestorici svoj otvoreni bok: Blago onima koji će doći poslije vas, i vjerovati u mene, iako nisu vidjeli što vi vidite. Ostanite u mojoj vjeri.

I dalje je bilo ovako, kako veli Sveto pismo: Učitelj je mnoga čudesa učinio pred svojim poslanicima. Ali sva nisu zapisana u Svetoj knjizi. Ovo je zapisano da trajno vjerujemo da je Isus Mesija, Sin Božji, naš Uskrs, te da, vjerujući u njegove spasonosne rane, imamo život vječni po njemu. Amen.