POĐITE ZA MNOM III. nedjelja kroz godinu

POĐITE ZA MNOM
III. nedjelja kroz godinu
Duhovna misao

U ono vrijeme, kada je započeo službu propovijedanja, da se približilo kraljevstvo Božje, kako smo čuli u evanđelju III. nedjelje kroz godinu, Isus je obilazio iste krajeve kao i starozavjetni proroci, hodao je istim putovima uz more, s jedne i s druge strane Jordana. Ali, nije mogao osobno, i sam, ostvariti zamisao koju je planirao. Zato su mu bili potrebni poslanici, apostoli, učenici, vjernici.
Zato je, na početku svoga javnog djelovanja, pozvao priproste ribare, koji su se pripremali za ribolov na Galilejskom jezeru, obrativši im se riječima: Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi.
Upravo njima, dvanaestorici poslanika, koje je izabrao iz vjerničkoga naroda, objavio je svoje misijsko poslanje brojnim “znacima” koji su bili pokazatelj njegove ljubavi prema ljudima i dar Očeva milosrđa; učio ih je riječju i životom da budu spremni nastaviti njegovo djelo spasenja; na kraju, znajući “da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu”, povjerio im je spomen svoje smrti i uskrsnuća, i prije nego će biti uzdignut u Božje Nebo, poslao ih je u Čovjekov Svijet: Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Poziv, koji je Isus uputio apostolima, upućuje i nama. U isti mah, to je poziv zahtjevan i uzvišen: on poziva da budemo njegovi učenici, da slušamo njegovu riječi i živimo s njim, i od njega; uči nas potpunom predanju Bogu u širenju Kraljevstva prema zakonu evanđelja.
I danas veli: Približilo vam se kraljevstvo Božje; poziva nas da napustimo vlastitu volju, svoju ideju o uspjehu, i da uronimo u drugu volju, Božju volju, i da dopustimo da Isusova volja vodi i nadahnjuje naš život služenja i propovijedanja, svima nama na spasenje, zajedno, i pojedinačno.
Nasljedovanje Isusa Krista i danas je zahtjevno: to znači naučiti trajno upirati pogled u njega, dobro ga upoznati, slušati ga u Riječi i susretati se s njim u sakramentima; to isto tako znači naučiti da suobličimo svoju kršćansku volju njegovoj božanskoj volji.
I dok hodimo ovim svijetom i obilazio naše krajeve, i prolazimo putovima uz more, s jedne i s druge strane naših rijeka i planina, naš Učitelj od nas traži da se stavimo njemu na raspolaganje u širenju Božje radosne vijesti spasenja, da ga slijedimo u svim razdobljima osobnoga života, i da svi zajedno sudjelujemo u njegovu poslanju i služimo Crkvi u suvremenom svijetu. Amen.