IVANOVE PO’VEZICE duhovna misao

II. nedjelja došašća
IVANOVE PO’VEZICE
Duhovna misao

Dok nastavljamo hod došašća, dok se spremamo proslaviti Kristovo rođenje, u našim zajednicama odjekuje poziv Ivana Krstitelja na obraćenje.To je poziv koji nas potiče da otvorimo srce i prihvatimo Sina Božjega koji dolazi među nas kako bi objavio božansko sudište.
Kamenje će rađati djecu Abrahamovu, Božja sjekira će posjeći bez-plodna stabla, novi će se vjernici krstiti vodom na obraćenje; dolazi Spasitelj, u ruci mu vijača da nas pročisti, da skupi žito u svoju žitnicu, a ostatak poput pljeve spali ognjem neugasivim; ne će suditi po viđenju, ni po čuvenju, već po pravdi sudit će ubogima; šibom riječi svoje ošinut će silnika, a dahom iz usta ubiti bezbožnika. Sve će to učiniti da zasja Božja pravda na zemlji. Tada će vuk prebivati s janjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lav spavati zajedno; dojenče će se igrati s zmijama.
Kada iznikne mladica iz panja Jišajeva, kako je najavio prorok Izaija i preteča Ivan Krstitelj, pojavit će se Isus koji će nam se obratiti ovim riječima: Obratite se, jer vam se približilo kraljevstvo nebesko.