ZORNICE

ZORNICE
U crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu
svako jutro u 7 sati
misa i Jutarnja molitva časoslova

Kao što znamo, dragi vjernici, izraz “advent” znači “dolazak”,  to jest prisutnost, i u starini je označavao upravo dolazak neke poznate osobe, kralja ili cara u određeni kraj ili mjesto.
Za nas kršćane to označava jednu religioznu stvarnost: Bog je prešao preko praga svoga Neba i prignuo se nad čovjekom; sklopio je savez s nama, ušavši u povijest jednog naroda; on je osoba, Spasitelj, kojega očekujemo; on je naš Advent, to jest Došašće, jer je došao – sišao u naš siromašni kraj, koji se zove Zemlja, i podario nas svojim pohodom, preuzevši na sebe naše tijelo, postavši čovjekom poput nas.
Došašće nas, stoga, poziva da ponovno pođemo na put te prisutnosti, i podsjeća nas, da se Bog nije otuđio od svijeta, da nije odsutan; nije nas prepustio nama samima, već nam izlazi ususret na razne načine, koje moramo naučiti, otkriti i prepoznati. I mi smo našom vjerom, našom nadom i našom ljubavlju pozvani svakoga dana svjedočiti tu prisutnost, u ovom nestabilnom svijetu, i učiniti da u našem životu zasja Božje svjetlo spasenja.
Zato nas naše zornice pozivaju da se zaustavio na spomenu Božjega djelovanja u ljudskoj povijesti, kako bismo prepoznali tragove ljubavi o kojima svjedoči i Stari i Novi zavjet; jer, to je jedan te isti naum spasenja upućen čitavom čovječanstvu, što ga je dobri Bog svojom moćnom rukom postupno objavljivao i ostvarivao.