TRI U JEDNOM duhovna misao

I. nedjelja došašća
TRI U JEDNOM
Duhovna misao

Osim što započinjemo novu liturgijsku ili crkvenu godinu, prvom nedjeljom došašća započinjemo i vrijeme neposredne priprave za Božić. Teološki gledano, kroz četiri tjedna došašća katolički vjernici sjećaju se trostrukog Isusova dolaska u ljudsku povijest.
Prvi Isusov dolazak dogodio se u njegovu utjelovljenju po Duhu Svetome i rođenju od Marije u Betlehemu. Stoga, prva dimenzija došašća je podsjećanje na vrijeme naviještanja i iščekivanja koje je prethodilo tom prvom Isusovu dolasku.
Vrijeme došašća nas kršćane podsjeća i na Isusov drugi dolazak, koji će se dogoditi na svršetku svijeta kada će se Isus pojaviti, kao što je obećao, Sudac svih ljudi. Stoga, cijela povijest Crkve može se promatrati kao vrijeme priprave, došašća, za taj konačni Isusov dolazak.
Vrijeme došašća ima u sebi i treću dimenziju, a ta je, da Isus neprestano dolazi pred vrata ljudskih srdaca i očekuje da mu se svaki čovjek, i dobre i loše volje, u vjeri, nadi i ljubavi, otvori kako bi ga on obogatio svojom nazočnošću.
On nam dolazi kroz svoju Riječ, koja nam se naviješta i tumači; dolazi nam kroz sakramente, vidljive znakove njegove milosti i djelatne nazočnosti u životu vjernika.