ZNATIŽELJNA VJERA duhovna misao

XXXI. nedjelja kroz godinu
ZNATIŽELJNA VJERA
Duhovna misao

Sretni susret između Isusa i Zakeja pod smokvom na ulazu u Jerihon kazuje nam da dobri Bog ne isključuje nikoga, ni siromašne ni bogate, ni krjeposne ni grješne. Svemogući Bog se ne daje uvjetovati našim ljudskim predrasudama, već vidi u svakome dušu koju treba spasiti a posebno ga privlače one koje su po ljudskom sudu izgubljene i koje se takvima smatraju.

Kada je živio među nama, Isus Krist, utjelovljenje dobroga Oca nebeskoga, pokazao je Božje neizmjerno milosrđe, koje ni najmanje ne umanjuje težinu grijeha, ali ima nakanu spasiti grješnika, pružiti nam mogućnost da se otkupimo, da započnemo od početka, da se obratimo.

U slučaju nadcarinika Zakeja vidimo da se događa upravo ono što se čini nemogućim: Zakej je razdao svoje bogatstvo i odmah zauzvrat dobio bogatstvo kraljevstva nebeskoga. Nekoć mu je bogatstvo bila bezumnička hrana za nepoštenje, sada pak pomoć za postizanje mogućnost spasenja.

Zakej je prihvatio Isusa i obratio se, zato jer je Isus prvi prihvatio njega. Nije ga osudio, već je izašao ususret njegovoj želji za spasenjem. Neka i nama Zakej bude primjer da uzmognemo iskusiti radost što nas je pohodio Sin Božji, što smo obnovljeni njegovom ljubavlju, i da  mognemo prenositi drugima njegovo milosrđe. Amen.