VJERNOST duhovna misao

XXV. nedjelja kroz godinu
MALA I VELIKA VJERNOST
Duhovna misao

U današnjem evanđelju Isus od nas traži da svome Bogu budemo vjerni u najmanjem, to jest u ovim jednostavnim zapovijedima.

Kada smo vjerni u ljubavi prema Bogu i u ljubavi prema bližnjemu svomu, znači da znamo razabrati istinsko bogatstvo od lažnoga bogatstva; znači da živimo po dvije zapovijedi ljubavi, i da s njima znamo upravljati; znači da imamo duhovno blago, koje smo stekli svojim umijećem i pravednim upravljanjem, i koje samo nama istinski pripada; jer ono je naše pravo blago koje možemo ponijeti sa sobom kad pođemo s ovoga svijeta.

Sve blago, koje smo stekli, a moramo ga ostaviti na zemlji, ne pripada nama. To je blago darovano nama – nama samo na uporabu, da možemo živjeti dostojno čovjeka. Jer je darovano nama da ga darujemo drugima. Najprije Bogu, kao darovatelju darova, da ga darujemo kao zahvalnicu za primljena dobročinstva, a zatim nama i bližnjima, kao potrošačima darova, kao zahvalnicu za suživot u zajednici svojih bližnjih.

U daru života, koji nam je darovala Božja ljubav, mi se, kao ljudi, s tim darom rađamo, s tim darom živimo, u tom daru umiremo. Zahvaljujući Božjem daru, moramo steći neprolazno blago, naše osobno blago, koje nama istinski pripada, koje ćemo ponijeti sa sobom i položiti ga pred Božje prijestolje, kao istinski bogataši i pravi upravitelji.

Stoga, pravedno upravljati s onim što nam je Božja dobrota darovala, što nama ne pripada, znači dijeliti Božja dobra svojima bližnjima. Jer, znamo kao vjernici, da je dobri Bog sveo svoj zakon na dvije zapovijedi ljubavi: na ljubav prema sebi i na ljubav prema bližnjemu. Njegove zapovijedi ljubavi – njegov je dar nama, djeci svojoj. U očinskoj ljubavi, koju iskazuje prema nama, dobri Otac nebeski, darovao je nama, djeci svojoj, besplatno blago i oblino duhovno bogatstvo, kojim moramo pravedno upravljati, prema njegovom Zakonu, i prema njegovim zapovijedima ljubavi.

Stoga, pravedno upravljati s onim što nama ne pripada, ali je nama darovano na upravljanje za naše dobro, očekuje od nas da budemo pravedni upravitelji, jer je dobri Bog naš istinski bogataš i naš stvarni dobročinitelj.

Preko nebeskih darova, Isus nas poziva da ne rasipamo svoje darove i Božje imanje nepravedno i da ne budemo nepravedni upravitelji, nego da budemo vjerni čuvari Božjega blaga, tako da s darovanim bogatstvom zaradimo istinsko blago, koje nam nitko ne može oduzeti, jer je naše bogatstvo. Jer, zaradili smo ga svojom radinošću, stekli smo ga u iskazivanju ljubavi prema Boga i prema bližnjemu svome, i ovo će nam blago biti ključ, kojim ćemo otvoriti Božje nebo, i bit će nam ulaznica, kojom ćemo kupiti vječni boravak u kraljevstvu nebeskom. Amen.