Gospa od Anđela – Porcijunkula

Gospa od Anđela – Porcijunkula

srijeda 31. srpnja 2019.
u 7 i 8 sati jutarnje mise
u 18,30 sati Gospina krunica
u 19 sati večernja misa

četvrtak 1. kolovoza 2019.
u 7 i 8 sati jutarnje mise
u 18,15 sati Gospina krunica
u18,40 sati otvorenje Porcijunkulskog oprosta
u 19 sati večernja misa

Blagdan Gospe od Anđela
petak, 2. kolovoza 2019.
u 7, 8 i 9 sati jutarnje mise
u 18,30 sati Gospina krunica
u 19 sati večernja misa

Porcijunkulski oprost
Jedne noći u ljeto 1216., prema franjevačkom ljetopisu, sv. Franjo Asiški molio je u kapelici Svete Marije Gospe od Anđela, poznatoj po imenu Porciunkula. Dok je molio, ukazali su mu se Isus i Gospa okruženi anđelima.
U viđenju ga Isus upita: Franjo, zatraži od mene što god hoćeš na slavu Božju i spasenje ljudi. Franjo odgovori: Gospodine, iako sam veliki grješnik, molim te da, po zagovoru svoje Majke, posrednice svih milosti i ovdje prisutne, udijeliš potpuni oprost grijeha svim posjetiteljima ove crkve koji se pokaju i ispovjede za svoje grijehe.
Nato se Gospa poklonila svome Sinu i zamolila ga da usliši Franjinu molbu. Isus je odgovorio: Franjo, mnogo tražiš, ali zaslužuješ velike milosti pa ćeš ih i dobiti.
Isus je preporučio sv. Franji da ode k papi Honoriju III. i  od pape zatraži željenu milost. Papa je Franji ispunio molbu i udijelio mu oprost, koji se od tada zove Porciunkulski oprost, a dobiva se 1. i 2. kolovoza.
Od toga dana Gospa od Anđela – Gospa Porcijunkulska – postala je Gospa do Milosti, Gospa Posrednica svih milosti, u Splitu na Dobromu u franjevačkom marijanskom svetištu – Gospa od Zdravlja – Dobra Majka na Dobrumu.

Kako se može dobiti Porcijunkulski oprost?
Blagdan Gospe od Anđela, koji slavimo u petak 2. kolovoza 2019., prigoda je i za dobivanje potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta od svih vremenitih kazni.
U crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu vjernici mogu dobiti oprost od četvrtka 1. kolovoza, od 18,40 sati, kada obavljamo Obred otvaranja Porcijunkulskog oprosta do petka 2. kolovoza, do 20 sati, ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, izmole Vjerovanje i Oče naš, te se pomole na nakanu Svetoga Oca Pape. Oprost se može zadobiti samo jedanput na dan.
Vjernici su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili oprost od vremenitih kazni za grijehe, što je mnogima bilo nemoguće. U tome i jest veličina sv. Franje, koji je učinio da se i u Porcijunkulskoj crkvici u Asizu može dobiti takav oprost. Zato je vjernicima, okupljenima na otvorenju prvoga blagdana oprosta uskliknuo: Ovom milošću sve vas želim poslati u raj.
Danas je oprost zapravo otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana; to otpuštenje vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete, dobiva posredovanjem Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Isusa Krista i svetaca.