ZA KRISTOM XII. nedjelja kroz godinu Duhovna misao

ZA KRISTOM
XII. nedjelja kroz godinu
Duhovna misao

Mi smo do svoje vjere došli preko drugih, koji su nas dali krstiti, o dobrom Bogu su nam govorili, i u vjeri Isusovoj nas poučili. Slušali smo i mi što svijet govori o Isusu, kako stariji svjedoče svoju vjeru. Naša vjera se nije mogla zaustaviti. Rasla je s nama. Jer, ona je osobna, utkana je u našu ljudsku narav. Zato, svakoga od nas, od nas koji smo pošli za Isusom, i koji smo kršteni u njegovo ime, često proziva i pita: A ti, kršćanine, što ti kažeš tko sam ja?
Ne može se živjeti od vjere drugih. Vjera nije tuđa, ona je osobna, naša vjera. Zato i ja mogu lako odgovoriti na pitanje što svijet misli o Isusu. Ali, to Isusa ne zanima. Tuđa vjera meni može biti poticaj i pomoć da budem vjerniji u življenju vjere. Za mene nije dovoljno što su drugi upoznali Isusa. Jer, on će mene spasiti tek kad ga ja takvim prepoznam i kažem: Ti si Pomazanik Božji i moj Krist – Otkupitelj. Takvo kršćansko svjedočenje nije samo iskorak razuma u područje koje se ne može dokučiti, jer vjera nije samo ono što je naučeno. Vjera je, prije svega, pouzdanje u vjernu osobu.
Sve dok u Isusu ne prepoznamo osobu na koju možemo računati, kojoj vjerujemo, i u koju smo sigurni, odgovarat ćemo na pitanje: Što ljudi govore tko je Isus?
Ali, kada ga upoznamo kao osobu povjerenja, kojoj vjerujemo, koja nam je duhovni oslonac na životnom putu, odgovarat ćemo na pitanje: A vi, što vi kažete, tko sam ja?
Tada ćemo, u vjeri, moći odgovoriti: Isuse, ti si Pomazanik Božji i moj Krist – Otkupitelj.