DOBRA VODA DOBRO VINO

DOBRA VODA DOBRO VINO
Duhovna misao

U 18. stoljeću, kada su franjevci iz Bosne došli u Splitu,  na širem gradskom području postojala su samo dva bunara pitke vode, jedan u gradu a drugi izvan zidina. U ostalim bunarima miješalo se more s pitkom vodom. Slatka ili dobra voda, kako su Splićani nazivali pitku vodu, odredila je dva slična imena gradskim četvrtima. Tako je mjesto pitke vode u gradu prozvano Dobrić, a izvan grada Dobri.
Povijest hrvatskoga puka nije se zaustavila samo na vidljivim događajima. Upisana je u molitvama i uzdasima kršćanskih vjernika. Budućnost opstanka na prostranstvima Lijepe naše i dalje će čuvati Kraljica Hrvata. U Splitu će to biti Sveta Slika s Isusom u naručju, od vjernika prozvana Gospa od Zdravlja – Dobra Majka na Dobromu.

Ove nedjelje, Druga kroz godinu, najavljuje da je prvo Isusovo javno djelovanje pokazalo koja je uloga njegove i naše majke Marije u povijesti spasenja. Njihovo zajedničko djelovanje nije slučanjo započelo zgodom iz Kane Galilejske gdje su se, Majka i Sin, našli na svadbi.
Ako proučimo ovaj događaj, onda možemo govoriti o dvije svadbe; jer imamo dva zaručnika i dvije zaručnice. Imamo zaručnike, ženika i nevjestu, koji su Isusa i Mariju pozvali na svoju svadbu, da bi taj čin, prema Božjem naumu, naznačio zaruke Isusa i njegove Crkve u društvu prvih svadbenika, među koje su ubrojeni njegova majka Marija i njegovi prvi učenici.
Nakon pojavka novoga Zaručnika u našoj sredinu, čije smo rođenje proslavili na Božić, i nakon njegova prvoga javnog nastupa, o kojemu danas govori evanđelje, Isusova Zaručnica – Crkva, kojoj pripada i Majka Marija, kao nova zajednica vjernika, sazdana od mnoštva iz svakoga plemena, puka i jezika, propovijeda spasenje i širi slavu Božju do na kraj svijeta.
Danas je Crkva zaručnica Kristova. A mi, s Marijom, njezini vjernici, mi smo – svadbenici, jer smo pozvani na gozbu svadbenu. Znamo, plod ljubavi Krista i Crkve, Zaručnika i Zaručnice, kao Ženika i Nevjeste, jesu sveti sakramenti, kao Božji milosni darovi, koji se najbolje očituju na svadbi, koju je Isus pripremio za nas i za naše spasenje.

U Splitu na Dobromu, u crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja, Isusova svadba se događa svake nedjelje šest puta: ujutro u 7, 8, 9, 10 i 11 sati, a navečer u 19 sati, a radnim danom: ujutro u 7 i 8 sati, a navečer u 19 sati. U Splitu na Dobromu, na poziv majke Marije, Isu čini svakodnevno čudo: naš plod zemlje i rada ruku čovječjih, dobri kruh i dobro vino, koje prinosimo na njegov svadbeni stol, oltar, za nas i za naše spasenje, postaje duhovnu hranu i duhovno piće.