NOVA GODINA

BOGORODICA = KRŠĆANSKA NOVA GODINA

Duhovna misao

U bogoslužju prvog dana u godini odzvanja trostruki biblijski blagoslov: “Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja; i milostiv neka ti bude!”

Od tada, od Božića, mi možemo promatrati Božje lice, ono se učinilo vidljivim, objavilo se u Isusu Kristu: On je vidljiva slika nevidljivoga Boga. I to zahvaljujući majci Mariji, kojoj danas slavimo najveći naslov, kojim ona na jedincat način sudjeluje u povijesti spasenja: ona je Majka Božja, Bogorodica Marija. U njezinu krilu Sin Svevišnjega uzeo je naše tijelo i mi možemo promatrati njegovu slavu, osjetiti prisutnost dobroga Boga među nama. 

Započinjemo, tako, novu godinu upirući svoj pogled u lice dobroga Boga, koji se objavio u Betlehemskom Djetešcu, i u lice Majke Marije, koja je poniznim predanjem prihvatila namisao Boga Spasitelja.Zahvaljujući njezinom velikodušnom pristanku, na svijetu se pojavilo duhovno svjetlo, koje prosvjetljuje svakog čovjeka, i ponovno nam je otvoren put nebeskoga mira.

Danas nas liturgija podsjeća da je osam dana nakon rođenja, majka Marija, zajedno sa svojim zaručnikom Josipom, prema Mojsijevu zakonu, dala Djetešce obrezati te mu nadjenula ime Isus,kako ga je nazvao anđeo na dan naviještenja. To ime, koje znači “Bog spašava”, jest ispunjenje Božje objave. Isus je Božje lice, on je blagoslov za svakog čovjeka i za sve narode, on je mir za sav svijet, sve ljude.

Upravimo, stoga, ponovno pogled k Isusu, u naručju Marije, svoje Majke. Gledajući njega, koji je “Knez mira”, shvaćamo da se mir ne postiže oružjem, niti ekonomskom, političkom, kulturnom i medijskom vlašću. Mir je djelo čovjekove savjesti, koja se otvara istini i ljubavi.

Neka nam, po zagovoru Isusove i naše majke Marije, dobri Bog pomogne da napredujemo na putu mira i ljubavi u novoj godini koju nam daje na raspolaganje da je možemo živjeti njemu, našem Bogu, na slavu. Amen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *