II. nedjelja došašća DUHOVNA MISAO

II. nedjelja došašća
GLAS I GLASNIK
Duhovna misao

U drugoj nedjelji došašća naša Crkva pred nas stavlja lik Ivana Krstitelja, koji nas pozva da pripravimo i poravnamo duhovnu stazu Božjemu dolasku među nas. On je Glas i Glasnik. Glas koji viče u pustinji naših nedoumica. Glasnik koji najavljuje Božić.  
Dok se nastavlja ovaj hod došašća prema Božiću, dok se spremamo proslaviti Kristovo rođenje, u našim mislima odjekuje poziv Ivana Krstitelja na obraćenje. To je Glas koji nas potiče da otvorimo srce i prihvatimo Sina Božjega koji dolazi među nas kako bi objavio naše spasenje
I upravo u sadašnjem vremenu, u igri je naša buduća sudbina; svakodnevnim ponašanjem u ovom životu odlučujemo svoju vječnu sudbinu. Na zalasku naših dana na zemlji, u trenutku smrti, bit ćemo izvagani na temelju toga jesmo li slični ili ne Djetešcu Isusu, koje se rodio među nama.
On je mjera što ju je Bog dao nama i čovječanstvu.Nebeski Otac, koji nam je u rođenju svoga Jedinorođenoga Sina objavio svoju milosrdnu ljubav, poziva nas da slijedimo njegove stope, te poput njega od svoga života načinimo dar ljubavi. A plodovi su ljubavi oni “dostojni obraćenja” o čemu govori sveti Ivan Krstitelj.
Po Evanđelju, Ivan Krstitelj nastavlja govoriti kroz stoljeća svakome naraštaju.Njegove jasne riječi nama su spasonosne, nama, vjernicima našega doba. “Glas” velikoga proroka traži od nas da pripravimo put Gospodinu koji dolazi, u pustinjama današnjice, izvanjskim i nutarnjim pustinjama, žednima žive vode, to jest Božića. Neka nas vodi Djevica Marija do istinskoga obraćenja srca, kako bismo mogli donijeti potrebne odluke i tako uskladiti svoj život s Evanđeljem koji je navijestio Isus Krist.