MILOSTI PUNA

BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

U subotu 8. prosinca 2018.
Misno slavlje: ujutro u 7, 8 i 9 sati i navečer u 19 sati. 
Prije večernje mise, u 18,30 sati Gospina krunica.
Ispovijed: ujutro prije mise u 7 i 8 sati i od 9 do 12 sati i navečer od 17,30 do 19,30 sati.

Duhovna misao
Prema katoličkom kalendaru, 8. prosinca, slavimo blagdan Blažene Djevice Marije: Bezgrješno Začeće. Marija, ne samo da nije sagriješila, nego je bila očuvana čak i onog zajedničkog nasljedstva ljudskoga roda, to jest istočnoga grijeha. Razlog je tome poslanje koje je Bog njoj namijenio: da bude Majka Otkupiteljeva. Sve je to sadržano u istini vjere o Bezgrešnom začeću.
Biblijski temelj ove svetkovine nalazi se u riječima što ih je anđeo uputio djevojci Mariji: Zdravo, milosti puna, Gospodin s tobom" (Lk 1,28). Milosti Puna, najljepše je Marijino ime, ime koje joj je sam Bog dao, kako bi naznačio da je oduvijek i zauvijek ljubljena, izabrana, unaprijed određena da primi najdragocjeniji dar, Isusa, utjelovljenu ljubav Božju.
Mogli bismo se zapitati: zašto je među svim ženama Bog izabrao upravo Mariju iz Nazareta? Odgovor je skriven u nedokučivom otajstvu božanske volje. Ipak, postoji razlog na koji ukazuje Evanđelje: njezina poniznost.
To dobro ističe Dante Alighieri u posljednjem Pjevanju o Raju: Djevice Marijo, kćeri svoga Sina, ponizna i iznad svakoga stvorenja, čvrsta svrho vječnoga savjeta (Raj. XXXIII, 1-3).
Sama Djevica, u svojoj hvalbenoj pjesni Veliča, ovako pjeva: Veliča duša moja Gospodina... što pogleda na neznatnost službenice svoje (Lk 1,46.48).
Uistinu, Boga je privukla poniznost djevojke Marije koja je našla milost u njegovim očima. Tako je postala Majka Božja, slika i uzor Crkve, izabrana među narodima kako bi primila blagoslov od Gospodina i proširila ga na čitavu ljudsku obitelj.
Ovaj "blagoslov" nije drugo doli sam Isus Krist. On je izvor milosti, kojom je Marija ispunjena od prvog trenutka svoga postojanja. S vjerom je prihvatila Isusa, te ga s ljubavlju darovala svijetu.
To je i naš poziv i naše poslanje, poziv i poslanje Crkve: prihvatiti Krista u svoj život te ga darovati svijetu, "da se svijet spasi po Njemu" (Iv 3,17).
Stoga, blagdan Bezgrešne poput svjetionika rasvjetljuje vrijeme došašća, to vrijeme bdijenja i pouzdanog iščekivanja Gospodina. Dok napredujemo ususret Bogu koji dolazi, gledajmo Mariju koja "svijetli poput znaka sigurne nade i utjehe putujućeg Božjeg naroda" (Lumen gentium, 68).