I. nedjelja došašća: ADVENTSKA ZORA

I. nedjelja došašća
ADVENTSKA ZORA
Duhovna misao

Evanđelje I. adventske nedjelje proročkim govorom naviješta Isusov konačni dolazak na kraju vjekova i predlaže nam da bi naš život trebao biti u znaku trajnog iščekivanja konačnog dolaska Gospodina.
Ovo iščekivanje značajno je po stanju budnosti. Suprotnost toj budnosti je ”otežalost srca”. Mi bismo rekli da je tromost samo posljedica naših životnih briga, koje proizlaze iz stila jednog zasićenoga načina života i koji upadamo ako se previše poistovjećujemo s ovim svijetom u kojemu živimo.
Kako smo čuli, sam Isus govori u današnjem evanđelju o svom dolasku na kraju vremena. I to u zastrašujućim slikama. Riječ je o prirodnim katastrofama, ratovima, nasilju, strahu, tjeskobi.
Na prvi bi se pogled reklo da je to više zastrašujuća nego radosna vijest. A njegova ohrabrujuća poruka na kraju glasi: Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave, jer se približava vaše otkupljenje.
No, Isus nas ne želi strašiti; naprotiv, želi nam pomoći da strahove prevladamo uvjereni da nam ususret ne dolazi propast, već On sam – Spasitelj i Otkupitelj. Jer, u tim našim teškim vremenima, koji nas čekaju, Bog uzima stvar u svoje ruke, On ima prvu i posljednju riječ; samo On može spasiti i dati sigurnost u nestalnosti vremena.
Stoga nas Isus danas poziva i kaže: Budni budite i u svako doba molite!