SVETKOVINA, u srijedu 21. studenoga 2018.

SPLIT DOBRI: ČUDOTVORNA GOSPA OD ZDRAVLJA
SVETKOVINA, u srijedu 21. studenoga 2018.

U samostanskoj i župnoj crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu kroz devetnicu smo pripremili duhovnu obnovu ujutro i poslije podne, kako je navedeno u slijedu slavlja. 
Na Svetkovinu, u srijedu 21. studenoga t.g., crkvu smo otvorili u 5 sati ujutro. Crkvena zvona na zvoniku su objavila dvanaest dnevnih misna slavlja. Ujutro šest misa: u 6 sati gvardijan fra Jakov Begonja, u 7 sati fra Josip Čugura u 8 sati fra Josip Matić, u 9 sati fra Ante Jurić, u 10 sati fra Stjepan Čovo.
U 11 sati svečanu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je u prigodnoj homiliji, prema evanđeoskom tekstu, naglasio da je Sveta Obitelj živjela u istim poteškoćama, s kojima su se susreću suvremene obitelji: nedostatak poštovanja i strpljivosti, zajedničke molitve i razgovora. Obitelj je bila i ostala temeljna zajednica. I bitno nam je da je naša kršćanska obitelj zdrava. Ali bitno nam je da je i društvo zdravo, istaknuo je Nadbiskup, jer na odgoj djeteta utječe i okolina, mediji, ali najviše kućni odgoj, to jest obitelj.
U koncelebraciji je sudjelovao provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kondžoman, gvardijan fra Jako Begonja, župnik fra Ante Udovičić, dekan katedralnog dekanata don Tomislav Ćubelić, kao i župnici okolnih župa. Misu su nazočili predstavnici županijske i gradske vlasti.
Nakon misnoga slavlja, samostanska obitelj pripremila je objed u blagovaonici.
U poslijepodnevnom dijelu proslave Svetkovine slavili smo šest misa: u 15 sati misa za bolesnike i starije osobe, fra Domagoj Runje, u 16 sati misa i blagoslov djece, fra Ante Bešlić, u 17 sati misa za obitelji, Josip Gotovac, u 18 sati misa za mlade, fra Ivica Jurić, a u 19 sati misu za dobročinitelje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, koji je na slikovit način govorio o obitelji u suvremenom društvu, o odgoju djece i mladih, i potaknuo vjernike da ostaju vjerni odgoju blažene djevice Marije.
Posljednju misu u 20,30 sati, misu zahvalnicu, slavio je župnik fra Ante Udovičić.
Naši vjernici imali su prigodu za osobnu ispovijed ujutro od 5,30 do 21 sat u samostanu, a ne u crkvi. Nakon ispovijedi svaki je vjernik ponio sa sobom svetu sličicu kao uspomenu.
Okvir sa slikom Čudotvorne Gospe od Zdravlja na dan svetkovine postavili smo uz glavni oltar. Nakon svake mise vjernici su mogli obaviti hodočasnički ophod i izmoliti osobnu zavjetnu molitvu.