XXVIII. nedjelja kroz godinu BOŽJE BLAGO+STANJE

XXVIII. nedjelja kroz godinu
BLAGO+STANJE
Duhovna misao

Isusova riječ iz današnjeg evanđelja ne zvuči kao prijetnja nego kao upozorenje na zamke i opasnosti koje u sebi skrivaju kako bogatstvo tako i siromaštvo.
Ako bogatstvo postane samo sebi svrhom, novac i posjedovanje mogu čovjeka zarobiti, ovladati njime. To se događa kada čovjek zaboravlja ono što je stvarno značajno i zapravo najbitnije u životu.
Slično je i sa siromaštvom. Ako se čovjek mora boriti s preživljavanjem, također je u opasnosti da izgubi vlastitu slobodu i vlastito dostojanstvo. Pravi cilj i svrha života ostaju u oba slučaja zastrti i zamagljeni. I bogat i siromašan čovjek u opasnosti je da se vrti u začaranom krugu svojih strahova bilo stjecanjem materijalnog bilo grčevitom borbom za preživljavanjem i tako budu zapravo robovi vlastite životne situacije.
Kako smo čuli, Isusu je stalo do pravednosti koja je u stanju ova dva ekstremna stanja pomiriti.
Zapamtimo, bez obzira jesmo li bogati ili smo siromašni, ili smo negdje u sredini, da je gladan čovjek u našoj sredini uvreda za našega Boga kao Stvoritelja i velika opomena za nas vjernike i kršćane. Ako učinimo barem malo, kako bismo ublažili siromaštvo i oskudijevanje ljudi, ako se borimo protiv gladi, ako podupiremo socijalne projekte, ako nastojimo pomoći oko uspostave pravednijeg svijeta – tada je to izvršavanje Božje volje.