XXVII. nedj. kroz godinu DOĐITE SVI K MENI

XXVII. nedjelja kroz godinu
ISUSOVA STATISTKA
Duhovna misao

Od Knjige postanka iz Staroga zavjeta do Poslanice Hebrejima u Novom zavjetu, potrošeno je mnogo vremena u sastavljanju statističkih podataka i brojčanih vrijednosti.
Od slikovitoga prikaza stvaranja čovjeka i žene na prvim stranicama Svetoga pisma, naučimo, prije svega, da čovjek, kao slika Božja i kao vrhunsko Božje stvorenje, po prirodi i naravi, nije stvoren da živi sam, i nije mu određeno da živi kao samotnjak. Iako su mu, po vrsti, najbliže životinje, one nisu njegova razina. Jer, životinjama, za razumijevanje i poznavanje, čovjek nadijeva imena. No, pored svijeta divnih stvorenja, Bog je odlučio čovjeka stvoriti kao jedan par, muškarca i ženu, kao jedinstvo u dvojstvu, kao jedno tijelo, kao jedinku koja će nastaviti čudesno stvaranje i dovršenje svijeta po Božjim zakonima.
Od događaja koja slikovito opisuje poslanica Hebrejima, naučimo, prije svega, da je Isus – Početnik našega spasenja. Promotrimo ga u najvišem izrazu njegove ljubavi prema nama – u njegovoj žrtvenoj smrti na križu.
Promotrimo Isusa u sklopu temeljne poruke ove nedjelje o sakramentu ženidbe, o ljubavi muža i žene, djece i roditelja. Tada ćemo razumjeti da cvijeće ženidbene ljubavi između muža i žene, roditelja i djece, zapravo raste na trnovitoj grančici Isusova križa, na bračnim bolima i obiteljskim patnjama.
Upravo i zato, Isus nas poziva da svoj osobni život ne mjerimo po statističkim podatcima obavijesnih sredstava, koji u nas, svakodnevno, ulijevaju negativni strah od budućnosti, nego da živimo po božanskim vrijednostima, koje je u nas, kao sliku svoju, utkao Tvorac svijeta.
Jednostavnim i razumljivim riječima danas je Isus označio dvije temeljne oznake kršćanskoga braka: brak je zajedništvo: jedan muž i jedna žena; brak je savez: uzajamna vjernost do smrti. Zajedništvo i savez nisu partnerstvo, kako nameće suvremeni rječnik, u koje unosimo stvar, materiju, svoje tijelo, nego jedinstvo, kako kaže Sveto pismo, u koje unosimo sav svoj bitak, svoje biće, osjećaje i ljubav.
Stoga, pozvani smo, kao kršćani i vjernici, da ne popunjavamo statističke podatke suvremenih obavijesnih sredstava negativnim brojkama, koje u nama stvaraju osobni strah i zajedničku nesigurnost, nego da u sebi, i svojim bližnjima, gledamo sliku Božju, i da oko sebe proširimo nebesku ljubav, koja je kadra rađati nove sinove i kćeri na ponos dobroga Boga, koji se raduje svakom našem dobrom i plemenitom činu učinjenom iz ljubavi prema njemu. Amen.